Domov se zvláštním režimem bude mít kapacitu čtrnáct lůžek a vznikne v jedné z budov stávajícího Domova pokojného stáří svaté Hedviky ve Vidnavě. O zájemce nebude mít nouzi. Pro začátek jej zaplní současní klienti domova, kteří již nyní specializovanou péči potřebují.

„Služba by měla fungovat od prvního ledna. Získali jsme na ni registraci od Olomouckého kraje," řekla ředitelka Charity Javorník Helena Paschkeová.

Nové zařízení bude první svého druhu v okrese Jeseník. Nejbližší se nacházejí v Sobotíně, ve Štítech nebo v Jedlí na Zábřežsku. „Tyto typy zařízení mají tak naplněné pořadníky, že standardní čekací lhůta se počítá na roky," poznamenal Jiří Kovalčík, který se na městském úřadě v Jeseníku zabývá plánováním sociálních služeb.

O řadu lidí s Alzheimerovou chorobou často pečují jejich příbuzní. Na Jesenicku existují přibližně dvě desítky lidí, kterým lékař stanovil tuto diagnózu a zároveň od státu čerpají příspěvek na péči.

Lidé trpící Alzheimerovou chorobou potřebují větší péči než ostatní senioři. Javornická charita proto do svého zařízení ve Vidnavě přijme další dva pracovníky. Zavedení nové služby si vyžádá i stavební úpravy stávajících prostor.

„Do konce roku máme v plánu upravit pokoje: zavést do nich rozvody vody a rozdělit je tak, aby v každém byli jeden až dva uživatelé," řekla Paschkeová. Bude třeba také vybudovat místnost pro vedoucího služby a upravit sociální zařízení.

Alzheimerova choroba je degenerativním onemocněním mozku. Postihuje zejména seniory a současná medicína ji nedokáže vyléčit. U lidí na 65 let jí trpí každý dvacátý, u lidí nad pětaosmdesát postihuje již každého osmého člověka.

U nemocného se nejprve zhoršuje krátkodobá paměť a není schopen se postarat o některé věci v domácnosti. Postupně má stále větší problémy s vyjadřováním, rozhodováním, nedokončuje myšlenky, je zmatenější a mění se celá jeho osobnost. V posledních stádiích dochází k úplné ztrátě paměti a intelektu a člověk je plně závislý na pomoci okolí.

Pacientům s Alzheimerovou chorobou, ale i Parkinsonovou nemocí či demencí by do tří let mělo sloužit také nové zařízení v Zábřehu. V areálu bývalých kasáren je hodlá vybudovat místní firma Medist.