„Firma SAN-JV nám oznámila, že ve výstavbě pokračovat nebude. Odůvodnila to finanční náročností celého záměru," řekl tajemník šumperské radnice Petr Holub. Společnost SAN-JV výstavbu v centru města s radnicí řeší již několik let, svůj záměr měla po několika odkladech radním předložit do konce roku. Městu totiž patří pozemky, bez jasné vize dalšího postupu by je neprodalo.

„Ukázalo se, že další výstavba by si vyžádala investice do infrastruktury, jako jsou komunikace či zatrubnění potoka, což představuje další náklady za 25 milionů korun. Ty nejsme sami schopni pokrýt, partnera se nám sehnat nepodařilo," uvedl jednatel šumperské společnosti SAN-JV Josef Vymazal.

Původně měla firma SAN-JV velké ambice. V roce 2008 postavila palác Schönberg, který u lidí vzbudil rozporuplné reakce. Mnozí poukazovali na to, že se tak mohutná stavba do prostoru nehodí, nicméně dům již stál a tak kritikům nezbylo nic jiného, než si na monstrum zvyknout.

„Ten dům měl být nižší, je škoda, že zaclání pohledu na historické centrum města," domnívá se Jana Novotná ze Šumperku, která bydlí poblíž. Podle původních plánů měla zdi paláce pokrýt zeleň, která by monolit oživila, to se ale nikdy nepodařilo. Jak se před časem vyjádřil jednatel SAN-JV Josef Vymazal, popínavým rostlinám se ani přes opakovanou snahu zahradnické firmy nedaří. Také využití prostor paláce se po čase ukázalo jako problematické, v současné době jedna z šumperských realitních kanceláří nabízí pronájem prodejních prostor o rozměrech 214 metrů plošných za cenu 15 tisíc korun měsíčně. V Šumperku navíc u pronájmů nabídka silně převyšuje poptávku.

V lokalitě měly do roku 2015 vyrůst ještě další polyfunkční objekty s byty i komerčními prostory, podle původních plánů to mělo být devět novostaveb. V době těchto smělých vizí ale panoval ještě stavební boom, který uťala ekonomická krize. Zastavěna měla být i plocha pod poštou, kde je nyní parkoviště. Stání pro auta chtěla firma SAN-JV nabídnout v parkovacím domě, který měl stát naproti „Hokejce." To se ale nelíbilo tamním obyvatelům, kteří se báli zhoršení ovzduší i nadměrného hluku. Proti poschoďovému parkovišti pro 150 vozů sepsali petici, která notně protáhla územní řízení. Nakonec se ukázalo, že stavba domu pro auta je z finančního hlediska nereálná. Šumperská radnice nyní nechává zpracovat architektonickou studii, která by navrhla, co by se v lokalitě mohlo stavět. „To ale bude záležitost spíš dalších desetiletí," domnívá se tajemník Petr Holub.