„Za tuto částku bude zpravována projektová dokumentace na parkovací dům. Se začátkem stavby se ale letos nepočítá,“ uvedla Irena Bittnerová z odboru rozvoje města a investic šumperské radnice. Stavba parkovacího domu představuje náklady několika desítek milionů korun, stavět by se mělo zřejmě na etapy podle finančních možností města.

Další parkovací dům by měl vyrůst v centru města a to v blízkosti náměstí Republiky v blízkosti „Hokejky.“ Výstavba v této lokalitě je v režii šumperské developerské firmy SAN-JV.

„Stavba parkovacího domu je velmi komplikovaná, problémem je potok, který by potřeboval stavební úpravy a novou mostní konstrukci, což je velmi nákladné. V současné době se zvažuje více variant na umístění parkovacího domu, budeme je projednávat s vedením města,“ uvedla Milena Kratochvílová z firmy SAN-JV.

V některých městských částech Šumperka se již neutěšenou situaci s parkováním podařilo vyřešit. Více míst přibylo například u šumperského vlakového nádraží, kde byl celý prostor zrekonstruován. Nové parkoviště vzniklo také například v Jugoslávské ulici.

Loni radnice přijala ohledně parkování hned dvě petice. Jedna z nich byla od obyvatel Lidické ulice, další od lidí z ulice Pod Senovou. Zatímco v ulici pod Senovou se podařilo alespoň částečně prostor pro parkování rozšířit, motoristé v Lidické ulici si ještě na řešení musejí počkat. V petici sice navrhli řešení, které spočívá s rozšířením plochy, kde se parkuje kolmo. Podle současných bezpečnostních norem to ale není možné, radnice spíše zvažuje vybudování klasického parkoviště s příjezdovou a výjezdovou cestou.