„Cvičení je organizováno a řízeno velitelstvím vzdušných sil v Ramsteinu, zúčastní se jej 16 států, a to buď zapojením letecké techniky nebo účastí předsunutých leteckých návodčích a instruktorů, a je příspěvkem České republiky společnému úsilí NATO," sdělil velitel vzdušných sil Jiří Verner. Pořádání společného cvičení více partnerů NATO je pro alianční armády efektivní a přináší úspory.

Obce v Olomouckém kraji, kterých se dotknou manévry a přesuny vojenské techniky, armáda v předstihu informovala. „Zprávu máme. I osobně jsme byli informováni a obdrželi omluvný dopis. O tom, že budeme rušeni, lidé vědí," potvrdila starostka Jívové Milada Malíková.

Součástí cvičení jsou totiž i ostré střelby na letecké střelnici ve vojenském prostoru Libavá, kde budou pozemní návodčí procvičovat spolupráci si piloty letounů. Armáda obce v sousedství Libavé upozornila, že od 10. do 14 září a 17. až 21. září, že se bude létat od 8 do 23 hodin. O víkendu bude klid. Stroje budou startovat a přistávat na letecké základně u Náměště nad Oslavou.