Kino fungovalo od otevření radnice v roce 1911 až do vybudování kina Saxinger, pozdějšího kina Svět.

„Původně mělo kino na radnici kapacitu pro více než stovku diváků, nyní se po úpravách do sálu čtyřicet návštěvníků. Kdo by se chtěl dozvědět více z historie sálu, může přijít v pátek 16. září v 19 hodin na přednášku. Poté se bude promítat film Christophera Nolana Počátek s Leo DiCapriem v hlavní roli. Podmínky budou provizorní, ale slibujeme neopakovatelný zážitek," sdělil ředitel kina Oko Kamil Navrátil.

Suterénní prostory radnice, kde se začátkem minulého století promítalo, prošly nedávno velkou rekonstrukcí za několik milionů korun.

Do objektu totiž prosakovala vlhkost a plísně. Místnosti jsou nyní využívány jako kolárna pro zaměstnance úřadu a sklad.

Oko čeká velká oprava

Na velkou opravu se také připravuje samotné kino Oko, které by v průběhu několika příštích let mělo získat novou fasádu, počítá se s modernizací vestibulu i venkovního prostoru před kinem.

Šumperské kino bylo postaveno v roce 1928, nejdříve se jmenovalo Varieté, později Kapitol. Budova se naposledy ve větším rozsahu opravovala v roce 1968.

Do kompletní obnovy kinosálu radnice investovala zhruba před deseti lety, kdy nepohodlné dřevěné sedačky nahradila polstrovaná křesla. Pak přišly na řadu technologie, nejdříve vylepšení ozvučení.

Největší přelom ale pro kino Oko znamenala digitalizace v roce 2010, která přinesla nesrovnatelně vyšší kvalitu a také možnost sledovat filmy ve formátu 3D se speciálními brýlemi.

Velmi populární jsou také satelitní přenosy oper, baletů i koncertů z předních evropských scén. 

Program sci–fi přehlídky

pátek 16. září
kino Saxinger (radnice) 19 hodin: Počátek

sobota 17. září
komentované prohlídky kina Oko: 10 a 11 hodin
zahájení přehlídky Ivanem Adamovičem: 13.30 hodin
Cesta do fantazie: 14 hodin
Ikarie XB 1: 16.30 hodin
kino Saxinger (radnice) Beseda s Ivanem Adamovičem o vizích budoucnosti ve fantastickém filmu: 18.30 hodin
kino Saxinger Interstellar: 20 hodin