Teroristi zaútočili na fotbalovém stadionu, v koncertním sále Bataclan, kde se strhl největší masakr, a na dalších místech. Celkový účet je zatím 129 mrtvých, devět desítek lidí je v kritickém stavu.

„Pařížské útoky považuji za zbabělý a odporný čin. Město Šumperk se symbolicky připojilo k třídennímu smutku, který je ve Francii. Na radnici jsme vyvěsili francouzskou vlajku, uvedl šumperský starosta a senátor Zdeněk Brož.

V Zábřehu se jako projev piety rozezněly zvony. „Francouzskou vlajku bohužel nemáme, určitě by už visela. Jako projev piety se v neděli v poledne rozezněly kostelní zvony," sdělil starosta Zábřehu František John.

Cílem je vyvolat všeobecnou paniku, říká zábřežský starosta

Dodal, že samotný útok považuje za další formu vtažení Evropy do fanatického boje Islámského státu proti západní civilizaci.

„Cílem je vyvolat všeobecnou paniku a šířit nenávist. Teroristická válka je nejzhoubnější forma. Řešení vidím ve vojenské intervenci proti Islámskému státu. Evropa se musí vážně zamýšlet nad svým dalším směřováním," dodal zábřežský starosta.

V Bludově v neděli navečer zatím představitelé obce nevěděli, zda na místní radnici zavlaje černá vlajka.

„Nechci o tom rozhodovat sám. Budeme se tím zabývat při pondělním zasedání rady. Vyvěšení černé vlajky je to jediné, co bychom mohli udělat, žádná mimořádné akce určitě plánovat nebudeme," řekl starosta Bludova Pavel Ston. O pařížských útocích soudí, že jsou projevem barbarství.

„Proti takové zákeřnosti se ani nedá bojovat. Opravdu to ve mně vzbuzuje obavy," dodal Pavel Ston.

Černá vlajka zavlaje zřejmě také na obecním úřadu v Petrově nad Desnou.

„Poradíme se, ale je otázka zda věšet vlajku až se třídenním zpožděním," míní starosta Petrova nad Desnou Jan Vaníček.

Starosta Nového Malína Josef Minář útok odsuzuje, ale na obecním úřadu černá vlajka viset nebude.

„Nevím, zda by u nás mělo podobné gesto smysl, spíše se zabýváme praktickými věcmi," řekl Josef Minář.

Na útok má starosta svůj názor a domnívá se, že ve Francii selhaly zpravodajské služby.

„Bylo to velmi koordinovaná akce, která byla plánována určitě dlouho dopředu. Je špatné, pokud zpravodajci neměli vůbec žádné signály," domnívá se Josef Minář.

Fanoušci vyvěsili transparentZhruba pětimetrový transparent s nápisem „Smutek pro Paříž, meče pro Evropu" vyvěsili fanoušci šumperského hokejového týmu Draci v zimní hale Tyršova stadionu. S transparentem přišli na sobotní utkání Šumperk – Kladno. Podobný transparent se objevil na stadionu i po teroristickém útoku na pařížskou redakci časopisu Charlie Hebdo, ke kterým došlo letos v lednu. Tehdy zemřelo dvanáct lidí.