Už v říjnu by cyklisté a chodci měli využívat novou stezku v Mohelnici, která povede ulicí 1. máje mezi křižovatkami s ulicemi Lidická a Družstevní. Za šest milionů ji postaví firma Strabag.

„V první etapě jsme spravili most přes Mírovku, výrazně jsme rozšířili část pro chodce. Ulicí 1. máje vede starý asfaltový chodník, který končí u Siemensu. Vozovka neměla odtok, řešit se budou i dešťové vody,“ přiblížil starosta Mohelnice Pavel Kuba.

Nový úsek se na obou stranách napojí na již existující stezky. Mohelnicí tak půjde pohodlně projet na kole od Libivé až do Moravičan.
Ve větším bezpečí budou i lidé mezi Zábřehem a Leštinou. Cyklostezka vznikne podél silnice druhé třídy.

„Je tu rovinka, takže to řidiče svádí překračovat povolenou devadesátku,“ řekl Martin Mach, který místem jezdí. Každá ze samospráv bude budovat úsek na svém katastru.

Parkovistě u zábřežského nádraží nestačí, auta stojí, kde se dá.
Lepší parkování u nádraží v Zábřehu? Příští rok

Zábřeh má od května přiznanou dotaci, která pokrývá 85 procent nákladů. Ve výběrovém řízení zvítězila firma Eurovia s cenou 4,9 milionu korun bez DPH.

„Zhotovitel stavbu zahájí ještě letos a v příštím roce bude cyklostezka uvedena do provozu“ přiblížil před nedávnem harmonogram akce starosta Zábřehu František John.

Revitalizace Vidnávky v Kobylé se protahuje.
Místo opraveného koryta zůstává řeka rozbagrovaná

S přípravami pokročila i Leština. Na svou část má od srpna vydané stavební povolení. „Výstavba proběhne v roce 2019 společně s úsekem od Zábřehu,“ stojí na obecním webu.

V příštím roce je naplánovaná také stavba cyklostezky ze Šumperku do Bratrušova. Aktuálně na ni běží výběrové řízení, které vypsalo město Šumperk.

Součástí zakázky je vybudování vjezdových bran v Šumperku a Bratrušově, veřejné osvětlení, sadové úpravy a tříletá následná péče o zeleň.

Na frekventované silnici ze Šumperku do Bratrušova se pohybuje řada cyklistů a dokonce i chodci. Stala se zde řada nehod. Většímu bezpečí zde přispěje plánovaná cyklostezka.
Stezka do Bratrušova získala dotaci. Kdy ji postaví?