Skot se do jesenické přírody vrací po desítkách let. Stáda se v okolí Švýcárny nacházela ještě v první polovině 20. století. Když dobytek přestal zdejší louky spásat, konkrurenčně silnější druhy rostlin začaly vytlačovat ty slabší.

„Když zde pastva ustala, subalpinská vegetace, která zde v době pastvy byla, se postupně začala vytrácet. Cílem je obnovit druhovou diverzitu rostlin a na ně vázaných bezobratlých živočichů," odůvodnil přítomnost skotu poblíž horské chaty botanik Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky Radek Štencl.

Na louce pod Švýcárnou je na „letní dovolené" skot plemene Highland cattle. Pochází původem ze Skotska a na chov je toto plemeno velmi nenáročné. „Je skromné, otužilé. I kdyby tam v srpnu sněžilo, tak mu to vadit nebude," řekl Václav Merta, z jehož ranče ve Vernířovicích majestátná zvířata s širokými rohy pocházejí.

Krávy s telaty zůstanou na čtyřhektarové pastvině do poloviny října. Pokud se Správa CHKO dohodne na pokračování pastvy i v dalších letech s Lesy České republiky, které na pozemcích hospodaří, do horské lokality se zvířata vrátí příští rok v červnu. Výsledky jejich činnosti se ale projeví nejdříve až za tři až pět let.

„Zatím se jedná o experiment. Rádi bychom zjistili, jak to bude fungovat. Až bude možné zhodnotit, co pastva přinesla, dalo by se uvažovat o jejím rozšíření i do dalších lokalit, kde se dříve páslo," řekl Štencl. Návrhy na konkrétní místa ale zatím nepadly.

Pohled na dobytek v nejvyšších partiích Jeseníků nebyl v minulosti narozdíl ode dneška ničím výjimečným. Horské louky začali pro pastvu a sklízení sena využívat tehdejší obyvatelé před více než dvěma sty lety.

V roce 1829 nechali Lichtenštejnové na místě dnešní chaty Švýcárna postavit salaš, která vznikla na místě mnohem staršího Česnekového domu. Zdejší louky byly totiž dobře přístupné a nacházel se zde bohatý zdroj vody. Na salaši se usadil Švýcar Johann Aegerter, po jehož rodišti dostala budova jméno.

Místo začali brzy vyhledávat turisté a salaš se postupně změnila na horskou chatu. Dnes touto lokalitou vede páteřní hřebenová turistická trasa a Švýcárna patří k nejoblíbenějším místům v Jeseníkách.