O vyvěšení vlajky rozhodl starosta města František John.

„Chceme tím vyjádřit podporu mezinárodní organizaci ustanovené za účelem obrany demokracie a dodržování lidských práv. Nastávají totiž situace, kdy je tyto hodnoty potřeba bránit i silou. Navíc už samotné členství v NATO představuje značnou záruku. Současně chceme vyjádřit úctu a podporu našim i zahraničním vojákům v NATO," okomentoval důvody svého rozhodnutí starosta John.

Česká republika se stala členem Severoatlantické aliance v roce 1999. Od roku 2000 je 12. březen zařazený mezi významné dny České republiky.

Organizace severoatlantické smlouvy, jak zní český překlad originálního anglického názvu, je politickou a vojenskou aliancí. Zakládající smlouvu podepsalo v roce 1949 dvanáct států, postupně se připojovaly další země.

Česká republika spolu s Polskem a Maďarskem vstoupila do NATO jako první země bývalého východního bloku. Nyní je členy NATO osmadvacet zemí. Jako poslední přistoupily před sedmi lety Chorvatsko a Albánie. O členství v euroatlantickém paktu se v současnosti uchází Gruzie a Makedonie.

Hlasy všech osmadvaceti členských zemí jsou si rovny, rozhodnutí v alianci musejí být jednomyslná. Členové musejí uznávat základní hodnoty, na kterých je aliance postavena, tedy demokracii, dodržování lidských práv a právní stát.