Kromě toho, že fanoušci budou moci sledovat ukázky živě na sociálních sítích organizátora a v televizi, připravili pro ně organizátoři atraktivní podívanou v podobě přeletu strategického bombardéru B-52. V sobotu se bude pohybovat i nad Olomouckým krajem.

Letoun B-52 se ukáže na společném letu nad územím České republiky ve společnosti Stratotanker KC-135 a letounů F-16, ke kterým se později přidají i piloti českých JAS-39 Gripen.

„Formace proletí kromě ostravského letiště také nad Prahou a Plzní, a to ve výšce přibližně jednoho kilometru. Časy budeme ještě upřesňovat,“ sdělil Deníku Tomáš Maruščák z oddělení komunikace s veřejností Generálního štábu Armády České republiky.

Výbuch a požár bytu v Mohelnici.
V bytovce v Mohelnici vybouchl byt. Vařili v něm drogy

Trasa nad Uničovskem a Zábřežskem

Nad Olomouckým krajem, nad hranicí s Moravskoslezským krajem, by se mohl B-52 objevit po 12. hodině.

Podle naplánované trajektorie letu bude formace vidět nad částí Uničovska a Zábřežska.

„Formace však poletí ve výšce ne jednoho, ale několika kilometrů a hodně bude záležet na počasí, nakolik v sobotu popřeje sledování přeletu,“ upozornil Maruščák.

Americký bombardér přiletí na 20. ročník Dnů NATO až z domovské základny Barksdale v americké Louisianě. Na třicetihodinové cestě bez mezipřistání bude doplňovat palivo za letu ze stroje KC-135 Stratotanker. Během dynamické ukázky jej doprovodí KC-135 startující z Pardubic a pět F-16 Fighting Falcons letící z americké základny v německém Spangdahlemu.

Z Ostravy se všechny dynamické ukázky z dvoudenní přehlídky budou vysílat živě a to na sociálních sítích organizátora Jagello 2000 (Facebook a YouTube), současně na sociálních sítích rezortu MO (Facebook AČR, Facebook MO, YouTube tvarmycz).

Ilustrační foto.
Kam o víkendu? Na jarmark, za legionáři nebo na strašidelný zámek