Nyní osmadvacetiletý mladík reprezentuje Českou republiku v boccii a společně se svými přáteli z Handicap sport clubu Havířov se podílel na organizaci benefičního běhu Havířovská desítka. Z akce odcházel s úsměvem na tváři.

Dozvěděl se totiž, že díky Nadaci Agel budou jeho sportovní výkony lepší i každodenní život snazší. Z finanční podpory nadace si bude moci pořídit nový mechanický invalidní vozík, na který by sám neměl peníze.

Svou účastí na benefičním běhu Havířovská desítka Nadace Agel podpořila nejen Jana, ale celý tým hráčů boccii, což je speciálně upravená verze pétanque pro vozíčkáře. Z každého zaplaceného startovného totiž putovala stokoruna pro tento klub.

„Partnerstvím Havířovské desítky chceme podpořit osoby s handicapem, které samy běžet nemohou. Naši pomoc směřujeme konkrétně, a proto jsme symbolicky běželi za Jana Bajtka, který od nás získal finanční podporu ve výši padesát tisíc korun na nový mechanický invalidní vozík," uvedla manažerka Nadace Agel Viktorie Sládková.

Před vážný úraz rozdává optimismus

Jan Bajtek je od svých osmnácti let, kdy utrpěl vážný úraz a zranil si míchu, upoután na invalidní vozík. Přesto Jan prožívá svůj život naplno a optimismus by mohl rozdávat i ostatním.

„Závodně hraji paralympijský sport boccia, kde reprezentuji klub HSC Havířov na nejvyšší úrovni a účastním se také zahraničních turnajů. V poslední době jsem se začal věnovat také hodu kuželkou. U obou těchto sportů je kvalitní vozík opravdu velkou výhodou. Svůj invalidní vozík používám již devět let a své nejlepší časy má dávno za sebou," řekl Jan Bajtek s tím, že moderní a výrazně lehčí vozík mu pomůže nejen při sportu, ale také při každodenních aktivitách.

Druhým příběhem, za který symbolicky nadace a zaměstnanci skupiny Agel běželi, byl osud osmnáctiletého Dominika z Bludova, který trpí nemocí motýlích křídel. Jedná se o závažné kožní onemocnění.

„Kromě finančního příspěvku od nadace dostane Dominik od nás hmotnou podporu v podobě obvazového materiálu. Kromě bolestí, které musí chlapec každý den překonávat, je péče o takto nemocnou pokožku finančně velmi náročná," manažer Tomáš Lyžbicki.