„Chtěli jsme seniorům zpříjemnit aktuální covidovou situaci, protože na ně dolehla nejsilněji. Proto jsme se jim společně s partnery rozhodli předat mikulášskou nadílku pomocí moderní techniky, kterou ve škole používáme, ale teď leží ladem,“ komentoval předání ředitel průmyslovky v Jeseníku Jiří Viterna.

Kvůli bezpečnosti se musela akce uskutečnit před Centrem sociálních služeb, kde škola ve středu 2. prosince symbolicky předala všechny balíčky tamnímu řediteli. Nadílku posledních pár metrů dopravilo dálkově řízené auto s vozíkem ze stavebnice a robot s pohyblivým ramenem. Klienti centra vše sledovali z bezpečí budovy, zatímco na celou akci dohlížel dron.

„Mám radost za všechny naše seniory. Pocit sounáležitosti s druhými je v dnešní době nesmírně důležitý. Já jsem se opět cítil jako malý kluk, když jsem viděl stavebnici Merkur a auta na dálkové ovládání,“ popsal ředitel Centra sociálních služeb Jan Rotter. Balíčky po předání zaměstnanci centra předali přihlížejícím seniorům.

Ilustrační foto
Pět tisíc pro seniory: za co je utratíte? Zeptali jsme se na Šumpersku

Do každého mikulášského balíčku připojilo Vlastivědné muzeum Jesenicka časopis Jeseníky – Rychlebské hory, na kterém spolupracuje s CHKO Jeseníky.

„Těší nás, že se mnoha lidem podařilo udělat radost. Velmi rádi jsme se připojili k aktivitě zdejší střední průmyslovky,“ dodal Pavel Rušar, ředitel Vlastivědného muzea Jesenicka. Průmyslová škola spolupracuje s Vlastivědným muzeem v rámci podpory talentovaných žáků a studentů.

Do akce se zapojily také místní firmy: FIT:KO Jeseník, Zdravotnické potřeby Jeseník a drogerie DM. Věnovaly dezinfekční gely, fit tyčinky a korálkové náramky. Zaměstnanci školy se složili na stírací losy, čaje, kávu a vitaminové bonbony. Podařilo se tak vytvořit balíčky o hodnotě tisíců korun.

„Výuka stále probíhá omezeně, chtěli jsme tak vybavení využít jinak, udělat radost druhým,“ poznamenal ředitel Viterna.

Střední průmyslová škola Jeseník je technicky orientovanou školou. Žáky připravuje na povolání ve studijních oborech strojírenství, stavebnictví a informační technologie. Dále nabízí učební obory se zaměřením na strojírenství a stavebnictví.