„Připravovaná změna školního stravování je šokem pro mnoho rodičů dětí svazkové školy. Rodiče si oprávněně kladou otázky proč a co je důvodem ke změně, o které je předem nikdo neinformoval. Nikoho nezajímal jejich názor," uvedl jeden z autorů petice Miroslav Cikryt.

Fáma o tom, že školní jídelny ve třech školách má převzít specializovaná firma, kolovaly po Rapotíně, Sobotíně i Petrově delší čas. Až poté, kdy se rodiče začali o věc intenzivně zajímat, vyšel v Rapotínských novinách vysvětlující článek podepsaný starostou Rapotína Pavlem Žerníčkem (VV). Ten se k firmě Scolarest staví velmi vstřícně a argumentuje především ekonomikou. Jídelny v Rapotíně a Sobotíně je prý nutné spravovat.  „Pro obě školní jídelny bychom na modernizaci potřebovali tři miliony korun. V době, kdy se nedostává na platy učitelům ani provozním zaměstnancům, si tuto investici netroufáme zrealizovat. Řešení však existuje. Využít specialistu na školní stravování," vysvětluje rapotínský starosta.

Rodiče ale spíš zajímá, co by jejich děti jedly. Nezastírají obavy z toho, že si školáci budou konzumovat to, co není právě nejzdravější.   „Článek je spíš reklamou firmy, ale rozhodně vše nevysvětluje. Není třeba jasné, jak je možné zajistit výběr ze tří jídel bez předchozí objednávky nebo odhlášky. Zřejmě se tedy musí jednat o mražené polotovary, které se připraví v případě potřeby," dodal Miroslav Cikryt.

Nadnárodní firma Scolarest, která se do konce loňského roku jmenovala Eurest, podniká v české gastronomii dvacet let. Nyní se prezentuje jako největší cateringová firma u nás.  Kromě dalších zařízení zajišťuje stravování ve 140 školách v celé republice. Jídelny má v pronájmu, od škol převzala jejich zaměstnance. Na rozdíl od klasických školních jídelen hlásá firma poněkud jinou filozofii. „Proměníme vaši jídelnu ve školní restauraci, kde bude dětem nejen chutnat, ale kde se jim bude opravdu líbit," uvádí na svých webových stránkách. Firma je zapsaná v rejstříku školských zařízení, takže na stravování žáků pobírá státní dotace.

Před několika týdny firma Scolarest oslovila také šumperskou radnici s nabídkou, že by převzala stravování v šumperských základních i mateřských školách. K tomu slíbila výrazné snížení provozních nákladů jídelen.  Radnice pak sondovala názory ředitelů škol, většina u nich ale změnu systému stravování striktně odmítá. Důvod? Proč prý měnit něco, co dobře funguje. Konečné rozhodnutí je ale vždy na zřizovateli školy.

Základní i mateřské školy v Rapotíně, Petrově a Sobotíně mají stejného zřizovatele a tím je Svazek obcí údolí Desné. O záležitostech škol ovšem rozhoduje poněkud jiný orgán, který se nazývá Kvalifikovaná valná hromada Svazku údolí Desné. A ta se sejde již dnes ve středu 13. června. „Peticí rodičů jistě nebudeme brát na lehkou váhu," řekl starosta Petrova Jan Vaníček, který ve valné hromadě rovněž zasedá.

Do šumperských školních jídelen se tlačí firma Scolarest, ředitelé jsou proti