VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Naporcovat kohouta je kumšt, v Zábřehu vás to naučí

Zábřeh /FOTOGALERIE/ – Kolem stolu stojí pětice lidí. V rukou mají nože a v očích slzy. To není scéna z akčního filmu. Jsme v severomoravském městě Zábřeh a účastníci zdejšího kurzu vaření krájí cibuli na jednu ze specialit, kterou připravují.

5.4.2011
SDÍLEJ:

Zábřežský ateliér Designfoods pořádá kurzy vaření. Tentokrát byla na programu francouzská kuchyněFoto: DENÍK/Petr Krňávek

„Neplačte,“ naoko utěšuje slzící kurzisty kuchař Luděk Munzar. On a jeho kolega Olin Bezchleba zasvěcují ve svém kuchařském ateliéru zájemce dvakrát týdně do tajů kulinářských specialit. Mohou se naučit upravovat ryby, správně připravovat steaky či proniknout do tajů italské či mexické kuchyně.Tentokrát je na programu kuchyně francouzská.

Zájemci o vaření krájí cibuli na zapečenou cibulovou polévku. Během večera je čeká příprava i další trojice jídel, mezi nimi i slaného koláče quiche (čti kiš).

„Velmi jednoduše řečeno, ve Francii se qiuche nazývá slaný koláč s čímkoli, co se dá na těsto. Může být zapečený například se sýrem. Jí se za tepla i za studena. Základem koláče je křehké těsto, které se podobá českému lineckému,“ vysvětluje publiku organizátor kurzů Olin Bezchleba.

S francouzskou kuchyní má bohaté zkušenosti. V zemi galského kohouta prožil část své kariéry a měl možnost vařit ve zdejších restauracích. Nyní v Zábřehu provozuje firmu, která se zabývá navrhováním receptur pro výrobce potravin, a mimo to si otevřel i kulinářský ateliér.

Na slaný koláč je třeba nejdříve rozválet těsto. „Používejte dlouhé tahy dlaněmi,“ radí Bezchleba, jak nejlépe hmotu zpracovat. „Ono se to drolí,“ stěžuje si nejstarší účastnice kurzu. „To přestane, až těsto důkladně rozpracujete,“ reaguje Bezchleba.

Záchrana čokoládového dezertu

Zatímco dává hotové těsto uležet, připravuje se Olin Bezchleba na přípravu dezertu – čokoládové pěny s malinami. „Doufám, že pak neodejdete,“ vtipkuje a poukazuje tím na skutečnost, že dezert bývá při jídle posledním chodem.

Pořadatelé zábřežských kurzů vaření se drží zásady, že pro přípravu dobrého jídla jsou potřeba kvalitní suroviny.

„Je důležité, aby v čokoládě nebyl rostlinný tuk. Toto je čokoláda na vaření…,“ ukazuje Bezchleba publiku černou tabulku, „…ne to, co se pod tímto názvem běžně prodává v obchodech. Dobrá čokoláda se pozná tak, že pří lámání křupe,“ vysvětluje.

Tabulku zlomí v půli a ozve se charakteristické křupnutí, které Bezchleba přirovnává k lomu skla. „Toto ne každá česká čokoláda na vaření udělá,“ dodává.

Do čokolády rozpuštěné v misce ve vodní lázni se vmíchá sníh z našlehaných bílků. Na něj mají v zábřežském kulinářském ateliéru speciální šlehač.

„Takový má i slavný televizní kuchař Jamie Olivier,“ zní z hloučku přihlížejících.

Moderně je ostatně vybavena celá kuchyně, která takřka voní novotou. Kulinářský ateliér, který z větší části slouží jako kuchyně a z menší části jako kancelář, by ve vilové čtvrti Zábřehu hledal málokdo. Prostor se nachází v suterénu prodejny potravin a z ulice k němu vede průchod úzkou brankou a řádka strmých schodů.

„Začíná se s malými otáčkami,“ popisuje správný postup šlehání sněhu Bezchleba. „Bílky jsou ve vajíčku vlastně dva – řídký a tuhý – a musejí se spojit. Sníh zhoustne tím, jak se do bílků dostává vzduch. Když je před deštěm, sníh nejde vyšlehat. Proto v těchto případech profesionální cukráři šlehají sníh v chladících boxech, kde je stálý tlak,“ přidává několik zajímavostí Munzar.

Luděk Munzar začne zpracovávat čokoládovou hmotu. Ta však začne hrudkovatět a srážet se. Místo kýžené pěny je tak v míse jedna velká hnědá hrouda. Nepříjemná okolnost kuchaře však nevyvede z míry. „Dáme to zpátky rozehřát na lázeň,“ radí se spolu se svým kolegou. „Čím to je?“ zní otázka z publika. „Možná byla ta čokoláda až moc poctivá,“ neztrácí nadhled Bezchleba. Pohotově rozpouští na vodní lázni zbylou tabulku čokolády.

Do ní vmíchává nepodařenou hmotu a snaží se celý dezert zachránit. „Už se to nepodaří,“ neskrývá už skepsi Luděk Munzar. „Tak z toho uděláme čokoládové lanýže,“ navrhuje Bezchleba, ale pokračuje v práci. „Člověk aspoň vidí, že když se v kuchyni něco nepodaří, nemusí se to hned vyhodit, ale že se s tím dá něco dělat,“ glosuje situaci jediný mužský účastník dnešního kurzu Josef. Čokoláda se nakonec chytne a zbytek receptu je bez komplikací.

Naporcovat kohouta, to je kumšt

Jedním z největších lákadel večera je kohout na víně.

„Naporcujeme jej na osm dílů, osolíme, opepříme a opečeme v hrnci na másle,“ instruuje šestici svých svěřenců Olin Bezchleba.

Nad mladým kohoutkem stojí poněkud bezradně devatenáctiletá Gabriela, která se do kurzu přihlásila v rodinném tandemu společně se svou matkou Alenou. Mladé dívky se ujme kuchař Luděk Munzar a ukazuje jí, jak drůbež nakrájet na osminky. Nejdříve je třeba kuře podélně přepůlit okolo páteře a hrudní chrupavky, poté se oba kousky mezi křídlem a stehnem opět přepůlí.

„Jde to těžko,“ stěžuje si Gabriela, když se snaží čtvrtky v kloubech přeříznout na nejmenší kousky. „Aspoň vidíte, proč tuto práci často dělají muži,“ poznamenává Luděk Munzar.

„Chtěla jsem se něco přiučit. Zajímá mě jiná kuchyně než taková, která se vaří běžně. A také ráda jím,“ usmívá se Gabriela a odmítá, že by hodiny vaření dostala od rodiny za domácí úkol. „Je to něco jiného než vepřo-knedlo zelo. Dcera mi koupila kuchařku, kterou napsal jeden Ital. I italská kuchyně by byla zajímavá,“ uvažuje nahlas Alena.

Na talířích kurzistů se po více než tříhodinovém snažení objevuje zapečená cibulová polévka, koláč quiche lorraine, kohout na víně a steak z kachního prsa. I čokoládový dezert s malinovou omáčkou na závěr všem chutná.

„Jsem tu už potřetí,“ svěřuje se účastník kurzů Josef. „Hned poprvé jsem byl naprosto unešen. Hrozně se mi líbí tenhle styl, kdy si člověk jídlo uvaří a může ho hned ochutnat. V televizi sice člověk vidí přípravu, ale tady nám kluci řeknou spoustu podrobností a tipů. Všechny nové recepty je dobré vidět a ochutnat. Ty chutě a vůně prostě nejde nijak přenést,“ uzavírá.

Program kurzů vaření ateliéru Designfoods na duben

7. dubna: Ryby a plody moře - tradiční francouzská polévka bujabéza, doráda v solné krustě, krevetový salát, chobotnice s rajčatovo-lilkovým pyré
12. dubna: Chřestový krém s koláčkem z parmské šunky. Kuřecí roláda s nádivkou z jarních bylinek, šťáva se smrži, glazovaná růžičková kapusta. Pana cotta s karamelovou omáčkou ze slaného másla
14. dubna: Slaný koláček z křehkého těsta (Quiche) plněný grilovanou zeleninou, podávaný se salátem z polníčku a rokety. Pečený jehněčí hřbet plněný čerstvými bylinkami, šťáva z výpeku s konfitovaným česnekem, domácí sýrové špecle. Čokoládová pěna s malinovou omáčkou a mátou
26. dubna: Italská kuchyně - domácí těstoviny s variací omáček, doráda s fenyklovým ragú, variace na italské risotto
28. dubna: Hovězí maso I. - úpravy z pravé hovězí svíčkové, opracování, dělení, marinování, steaky, tatarák, carpaccio, vhodné omáčky

Autor: Petr Krňávek

5.4.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Výroba - Výroba Seřizovači 28 000 Kč

Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů Technolog stolařské výroby. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: AKTUALIZACE 18.4.2018!!!, První kontakt telefonický!!, , Zaměstnavatel požaduje:, - vzdělání v technickém oboru (ukončeno maturitou), - praxe min. 2 roky ve stolařství, , Pracovní náplň: výroba dřevěných oken , zadávání zakázek do výrovy, plánování spotřeby materálu, zpracování výrobní dokumentace, , Místo výkonu práce: Truhlářství Woodarch s.r.o. , Lipovská č.p. 735/84, 790 01 Jeseník 1, , Zájemci se mohou hlásit :, - zasláním písemné nabídky a stručného životopisu (CV) na e-mail: info@woodarch.cz, - telefonicky na tel.: 603 814 581, - osobně jen po předchozí tel. dohodě!!!. Pracoviště: Truhlářství woodarch s.r.o. - provozovna jeseník, Lipovská, č.p. 735, 790 01 Jeseník 1. Informace: Martin Bořuta, +420 603 814 581.

Výroba - Výroba Seřizovači 21 000 Kč

Seřizovači a obsluha ostatních obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) Obsluha CNC - ohraňovacího lis. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: AKTUALIZACE 18.4.2018!!!, První kontakt osobní, telefonický, písemný!, , Zaměstnavatel požaduje:, - praxe min. 1 rok na obdobné pracovní pozici, - zkušenosti s prací u lisu (nebo CNC stroje), - praxe na děrovacím a ohraňovacím stroji výhodou, - znalost čtení technické dokumentace podmínkou, - počítačová gramotnost, spolehlivost, přesnost, - manuální zručnost, , Místo výkonu práce: Adolfovice 521 - Bělá pod Pradědem (bývalý areál firmy Jesdrev),, Nástup možný ihned, , Pracovní doba: ranní 6:00 - 14:00, odpolední 14:00 - 22:00, , Zájemci se mohou hlásit:, - telefonicky 778 472 760 , v pracovní dny od 6:00-14:30hod , - na e-mail: opravil@ventiair.com, - osobní schůzka možná jen po předchozí telefonické dohodě. Pracoviště: Pražské silniční stavby s.r.o. - pracoviště jeseník, 790 01 Jeseník 1. Informace: František Opravil, +420 778 472 760.

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební klempíři 20 000 Kč

Stavební klempíři Klempíř. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: AKTUALIZACE 18.4.2018!!!, První kontakt telefonický!!!, , Požadavky zaměstnavatele:, - vyčen v technickém oboru, - praxe jako klempíř nebo montér ocelových konstrukcí, , Pracovní náplň: montáž klempířských prvků na ocelovou konstrukci a opláštění, , Zaměstnavatel nabízí základní hrubou mzdu+prémie, , Místo výkonu práce: Celá ČR, , Zájemci se mohou hlásit: , - telefonicky na tel. čísle: 737 248 042, - osobně POUZE NA ADRESE: NEMOCNIČNÍ 43, ŠUMPERK!!!, vždy po-pá 8-17hod. Pracoviště: Vlastimil řezníček, Mahenova, č.p. 621, 790 01 Jeseník 1. Informace: Vlastimil Řezníček, +420 737 248 042.

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 18 000 Kč

Pracovníci ostrahy, strážní Ostraha prodejen. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Věk nad 18 let dle zákona, příjemné vystupování, trestní bezúhonnost, přiměřený zdravotní stav, praxe výhodou není však podmínkou. Certifikát strážného zajistíme! Vhodné i pro OZP. Prac. doba turnusová, 7-20.00 hod. Pro informování ohledně pracovního místa volat na uvedený telefon. Nechodit na pobočku!. Pracoviště: Bohemia marten plus s.r.o. - prac. šumperk, Fialova, č.p. 2974, 787 01 Šumperk 1. Informace: Simona Bernardi, +420 606 333 112.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Otrokovice - Mohelnice
9

Mohelnice v Otrokovicích většinu zápasu vedla. Na závěr selhala

Šumperk proti Žďáru
25

Šumperk smetl vedoucí Žďár. Radost však přebilo zranění kapitána

Krajskou MissOK se stala gymnazistka Nelly

VELKÁ FOTOGALERIE / Už po páté letos studentky středních škol soutěžily o titul Miss Opravdová krása.

Zábřeh v oslabené sestavě schytal pětku v Holici

Přestože mužstvo fotbalového Zábřehu nemělo na hřišti druhé Holice kompletní sestavu, s favoritem duelu dlouho drželo krok.

Losiny prohrály i s posledním. Jsme pod tlakem, přiznává trenér Míka

Nejde to a nejde. Fotbalisté Velkých Losin dál čekají na první jarní vítězství, když prohráli už poosmé v řadě. A potřetí za sebou shodným výsledkem 1:2. V sobotu 21. dubna nestačili na poslední Hněvotín, oba góly dostali z penalty.

Chata na Šeráku opět otevře

Oblíbená horská chata na Šeráku v Jeseníkách bude po několikaměsíční nucené přestávce opět fungovat. První hosty přivítá 27. dubna.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT