VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Naporcovat kohouta je kumšt, v Zábřehu vás to naučí

Zábřeh /FOTOGALERIE/ – Kolem stolu stojí pětice lidí. V rukou mají nože a v očích slzy. To není scéna z akčního filmu. Jsme v severomoravském městě Zábřeh a účastníci zdejšího kurzu vaření krájí cibuli na jednu ze specialit, kterou připravují.

5.4.2011
SDÍLEJ:

Zábřežský ateliér Designfoods pořádá kurzy vaření. Tentokrát byla na programu francouzská kuchyněFoto: DENÍK/Petr Krňávek

„Neplačte,“ naoko utěšuje slzící kurzisty kuchař Luděk Munzar. On a jeho kolega Olin Bezchleba zasvěcují ve svém kuchařském ateliéru zájemce dvakrát týdně do tajů kulinářských specialit. Mohou se naučit upravovat ryby, správně připravovat steaky či proniknout do tajů italské či mexické kuchyně.Tentokrát je na programu kuchyně francouzská.

Zájemci o vaření krájí cibuli na zapečenou cibulovou polévku. Během večera je čeká příprava i další trojice jídel, mezi nimi i slaného koláče quiche (čti kiš).

„Velmi jednoduše řečeno, ve Francii se qiuche nazývá slaný koláč s čímkoli, co se dá na těsto. Může být zapečený například se sýrem. Jí se za tepla i za studena. Základem koláče je křehké těsto, které se podobá českému lineckému,“ vysvětluje publiku organizátor kurzů Olin Bezchleba.

S francouzskou kuchyní má bohaté zkušenosti. V zemi galského kohouta prožil část své kariéry a měl možnost vařit ve zdejších restauracích. Nyní v Zábřehu provozuje firmu, která se zabývá navrhováním receptur pro výrobce potravin, a mimo to si otevřel i kulinářský ateliér.

Na slaný koláč je třeba nejdříve rozválet těsto. „Používejte dlouhé tahy dlaněmi,“ radí Bezchleba, jak nejlépe hmotu zpracovat. „Ono se to drolí,“ stěžuje si nejstarší účastnice kurzu. „To přestane, až těsto důkladně rozpracujete,“ reaguje Bezchleba.

Záchrana čokoládového dezertu

Zatímco dává hotové těsto uležet, připravuje se Olin Bezchleba na přípravu dezertu – čokoládové pěny s malinami. „Doufám, že pak neodejdete,“ vtipkuje a poukazuje tím na skutečnost, že dezert bývá při jídle posledním chodem.

Pořadatelé zábřežských kurzů vaření se drží zásady, že pro přípravu dobrého jídla jsou potřeba kvalitní suroviny.

„Je důležité, aby v čokoládě nebyl rostlinný tuk. Toto je čokoláda na vaření…,“ ukazuje Bezchleba publiku černou tabulku, „…ne to, co se pod tímto názvem běžně prodává v obchodech. Dobrá čokoláda se pozná tak, že pří lámání křupe,“ vysvětluje.

Tabulku zlomí v půli a ozve se charakteristické křupnutí, které Bezchleba přirovnává k lomu skla. „Toto ne každá česká čokoláda na vaření udělá,“ dodává.

Do čokolády rozpuštěné v misce ve vodní lázni se vmíchá sníh z našlehaných bílků. Na něj mají v zábřežském kulinářském ateliéru speciální šlehač.

„Takový má i slavný televizní kuchař Jamie Olivier,“ zní z hloučku přihlížejících.

Moderně je ostatně vybavena celá kuchyně, která takřka voní novotou. Kulinářský ateliér, který z větší části slouží jako kuchyně a z menší části jako kancelář, by ve vilové čtvrti Zábřehu hledal málokdo. Prostor se nachází v suterénu prodejny potravin a z ulice k němu vede průchod úzkou brankou a řádka strmých schodů.

„Začíná se s malými otáčkami,“ popisuje správný postup šlehání sněhu Bezchleba. „Bílky jsou ve vajíčku vlastně dva – řídký a tuhý – a musejí se spojit. Sníh zhoustne tím, jak se do bílků dostává vzduch. Když je před deštěm, sníh nejde vyšlehat. Proto v těchto případech profesionální cukráři šlehají sníh v chladících boxech, kde je stálý tlak,“ přidává několik zajímavostí Munzar.

Luděk Munzar začne zpracovávat čokoládovou hmotu. Ta však začne hrudkovatět a srážet se. Místo kýžené pěny je tak v míse jedna velká hnědá hrouda. Nepříjemná okolnost kuchaře však nevyvede z míry. „Dáme to zpátky rozehřát na lázeň,“ radí se spolu se svým kolegou. „Čím to je?“ zní otázka z publika. „Možná byla ta čokoláda až moc poctivá,“ neztrácí nadhled Bezchleba. Pohotově rozpouští na vodní lázni zbylou tabulku čokolády.

Do ní vmíchává nepodařenou hmotu a snaží se celý dezert zachránit. „Už se to nepodaří,“ neskrývá už skepsi Luděk Munzar. „Tak z toho uděláme čokoládové lanýže,“ navrhuje Bezchleba, ale pokračuje v práci. „Člověk aspoň vidí, že když se v kuchyni něco nepodaří, nemusí se to hned vyhodit, ale že se s tím dá něco dělat,“ glosuje situaci jediný mužský účastník dnešního kurzu Josef. Čokoláda se nakonec chytne a zbytek receptu je bez komplikací.

Naporcovat kohouta, to je kumšt

Jedním z největších lákadel večera je kohout na víně.

„Naporcujeme jej na osm dílů, osolíme, opepříme a opečeme v hrnci na másle,“ instruuje šestici svých svěřenců Olin Bezchleba.

Nad mladým kohoutkem stojí poněkud bezradně devatenáctiletá Gabriela, která se do kurzu přihlásila v rodinném tandemu společně se svou matkou Alenou. Mladé dívky se ujme kuchař Luděk Munzar a ukazuje jí, jak drůbež nakrájet na osminky. Nejdříve je třeba kuře podélně přepůlit okolo páteře a hrudní chrupavky, poté se oba kousky mezi křídlem a stehnem opět přepůlí.

„Jde to těžko,“ stěžuje si Gabriela, když se snaží čtvrtky v kloubech přeříznout na nejmenší kousky. „Aspoň vidíte, proč tuto práci často dělají muži,“ poznamenává Luděk Munzar.

„Chtěla jsem se něco přiučit. Zajímá mě jiná kuchyně než taková, která se vaří běžně. A také ráda jím,“ usmívá se Gabriela a odmítá, že by hodiny vaření dostala od rodiny za domácí úkol. „Je to něco jiného než vepřo-knedlo zelo. Dcera mi koupila kuchařku, kterou napsal jeden Ital. I italská kuchyně by byla zajímavá,“ uvažuje nahlas Alena.

Na talířích kurzistů se po více než tříhodinovém snažení objevuje zapečená cibulová polévka, koláč quiche lorraine, kohout na víně a steak z kachního prsa. I čokoládový dezert s malinovou omáčkou na závěr všem chutná.

„Jsem tu už potřetí,“ svěřuje se účastník kurzů Josef. „Hned poprvé jsem byl naprosto unešen. Hrozně se mi líbí tenhle styl, kdy si člověk jídlo uvaří a může ho hned ochutnat. V televizi sice člověk vidí přípravu, ale tady nám kluci řeknou spoustu podrobností a tipů. Všechny nové recepty je dobré vidět a ochutnat. Ty chutě a vůně prostě nejde nijak přenést,“ uzavírá.

Program kurzů vaření ateliéru Designfoods na duben

7. dubna: Ryby a plody moře - tradiční francouzská polévka bujabéza, doráda v solné krustě, krevetový salát, chobotnice s rajčatovo-lilkovým pyré
12. dubna: Chřestový krém s koláčkem z parmské šunky. Kuřecí roláda s nádivkou z jarních bylinek, šťáva se smrži, glazovaná růžičková kapusta. Pana cotta s karamelovou omáčkou ze slaného másla
14. dubna: Slaný koláček z křehkého těsta (Quiche) plněný grilovanou zeleninou, podávaný se salátem z polníčku a rokety. Pečený jehněčí hřbet plněný čerstvými bylinkami, šťáva z výpeku s konfitovaným česnekem, domácí sýrové špecle. Čokoládová pěna s malinovou omáčkou a mátou
26. dubna: Italská kuchyně - domácí těstoviny s variací omáček, doráda s fenyklovým ragú, variace na italské risotto
28. dubna: Hovězí maso I. - úpravy z pravé hovězí svíčkové, opracování, dělení, marinování, steaky, tatarák, carpaccio, vhodné omáčky

Autor: Petr Krňávek

5.4.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 19 000 Kč

Zahradníci floristé a květináři Prodavač/ka - florista/stka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Zaměstavatel není na adrese pracoviště k zastižení, první kontakt na e-mail nebo telefonicky!!!, Požadujeme samostatné floristy/floristky. Vyučení ani praxe není podmínkou, spíše výhodou. Sami si uchazeče zaškolíme, pokud bude zaškolení probíhat v jiném městě, zajistíme a uhradíme ubytování. Je důležité, aby nový uchazeč měl cit pro barvu, byl kreativní s estetickým vnímáním. Požadujeme základní znalost práce na PC (odeslat a přijmout e-mail, vyplnit tabulku, aj.)., Mzda je přepočítávána dle skutečné tržby prodejny, a z toho zaměstnanci ještě k uvedené mzdě dostávají procenta. Významné prémie dostávají zaměstnanci také pokud splní limit odpisů zboží. Výsledná mzda je maximálně motivační a bez finančního stropu. Pracovní doba dle domulvy., Kontakt: zasílejte životopis na uvedený e-mail.. Pracoviště: Florcentrum foltýnová s.r.o. - prac. kaufland zábřeh, Leštinská, č.p. 2336, 789 01 Zábřeh. Informace: Marcela Foltýnová, +420 736 473 456.

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební a provozní elektrikáři 15 000 Kč

Stavební a provozní elektrikáři Elektrikář. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: První kontatk telefonický!!!, , Požadavky zaměstnavatele:, - výuční list nebo SŠ vzdělání v oboru elektro, , Pracovní náplň: , - Montáž a odzkoušení řídicích obvodů a ovládacích prvků., - Sestavování, zkoušení, oživování, seřizování a opravy finálních sestav a systémů spotřební elektroniky, automatizační, organizační a výpočetní techniky., - Provádění oprav, údržby, seřizování, renovace a montáže elektronických zařízení., - Měření a vyhodnocování elektrických a neelektrických parametrů zařízení, diagnostika závad., - Vedení příslušné provozní dokumentace., - Odborné práce ve výrobě elektronických prvků a sestav., - Montáž, rekonstrukce, údržba, zkoušení, seřizování a opravy telekomunikačních zařízení., - Provádění údržby komplexu slaboproudých zařízení., - Evidování technických dat o průběhu a výsledcích práce., , Místo výkonu práce: Ostružná, , Zaměstnavatel nabízí: možnost ubytování po dobu směny, zaměstnanecké benefity, , Zájemci se mohou hlásit: , - telefonicky na tel. čísle: 739 407 977, po-pá od 10:00 - 12:00hod, - osobní schůzka jen po předchozí telefonické dohodě, - na -e-mail: info@skiland.cz. Pracoviště: Profi, spol. s r.o., 788 25 Branná. Informace: Sylva Janhubová, +420 739 407 977.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič vysokozdvižných vozíků 17 500 Kč

Řidiči vysokozdvižných vozíků Obsluha vysokozdvižných vozíků. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 17500 kč, mzda max. 31000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Průkaz obsluhy VZV výhodou. Jedná se o nepřetržitý nebo třísměnný provoz., Nabízíme:, 25 dní dovolené, 10% přítomnostní prémie, 20% výkonnostní prémie, mzdový růst dle odpracované doby a výkonu, pololetní bonusy, příspěvek na penzijní připojištění, příspěvek na teambuilding a stravování, zvýhodněný tarif u operátora atd.., Kontakt: telefonicky Po-Pá od 7-14:00 hod. Po telefonické dohodě budou zájemci vyzváni k vyplnění žádosti, e-mailem.. Pracoviště: Fenix solutions s.r.o. - prac., Družstevní, č.p. 338, 789 85 Mohelnice. Informace: Markéta Burianová, +420 584 452 529.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 27 000 Kč

Provozovatelé maloobchodních a velkoobchodních prodejen Vedoucí maloobchodní prodejny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 27000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: MVP: Nákupní park Zábřeh na Moravě, Leštinská č.p. 2429/1, kontakt: personalni@breno.cz, Pro zcela nově otevíranou maloobchodní prodejnu koberců v Zábřehu na Moravě, Leštínská 1 přijmeme po dohodě na HPP 1 vedoucí/ho provozovny. Požadujeme ÚSO vzdělání, praxi v oboru nejméně 1 rok, ( v případě, že uchazeč prokáže své znalosti i bez předchozí praxe, není pak podmínkou ) . Dále od uchazečů očekáváme obchodní a manažerské dovednosti, samostatnost a flexibilitu, smysl pro odpovědnost, dobrý zdravotní stav. Nabízíme odpovídající mzdu vč. prémiového ohodnocení formou pohyblivých složek mzdy, příspěvky na stravné, pracovní poměr na dobu neurčitou a možnost seberealizace. Uchazeči, kteří projeví zájem o tuto pracovní nabídku zašlou své životopisy s přiloženou občanskou fotografií na e-mail personalni@breno.cz. . Vybrané uchazeče pak vyrozumíme o dalším postupu.. Pracoviště: Koberce breno, spol. s r.o.-047 nákupní park zábřeh na moravě, Leštinská, č.p. 2429, 789 01 Zábřeh. Informace: , .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 19. července 2018

Extrémní obscénnosti v Trutnově a postsovětský násilník v Brně: videa dne

Šumperk na úvod přípravu těsně nestačil na devatenáctku Sigmy Olomouc.
25

Jeden gól a dost. Šumperk nestačil na mládežníky Sigmy

VIDEO: Ze silnice na Sedle si motorkáři udělali závodní dráhu

V závodní dráhu se změnila nedávno rekonstruovaná silnice z Koutů nad Desnou na Červenohorské sedlo v Jeseníkách.

Jak opravili sídliště v Jeseníku. Podívejte se

Druhá etapa rekonstrukce sídliště 9. května v Jeseníku se chýlí ke konci. Na území mezi ulicemi Dukelská, Vaškova, Boženy Němcové a základní školou stavbaři rekonstruovali silnice a chodníky, vyměnili veřejné osvětlení, lavičky, odpadkové koše či obnovili zeleň. Práce vyšly na deset milionů korun.

Usmrcené oči Berouskových tygrů a širý, černý lán: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 18. července 2018.

V Zábřehu má zastavovat Pendolino, čtrnáct dní v roce

V Zábřehu by mohl zastavovat první český rychlovlak Pendolino. A to i jindy, než při nehodách a poruchách.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT