„Mají buchtičky s krémem a další dobroty. A to jsme mysleli, že bude jen pivo, kofola a klobása. Jsme nadšeni,“ užívala si nedělního poledne na Šeráku rodina Spáčilova ze Zlína. „Udělali jsme dobře, že jsme sem vyrazili. Krásné místo. Jen dosti fouká, ale jsme vybaveni,“ usmívali se manželé, kteří s malými dětmi volili nejjednodušší přístup na vrchol, a to lanovkou z Ramzovského sedla.

Ilustrační foto
Prudce se ochladí! V Jeseníkách spadne až 15 centimetrů sněhu

Lanovku, která se zastavila v polovině března, rozjel provozovatel 1. května. Ve stanicích musejí turisté dodržovat hygienická opatření proti šíření koronaviru. Přes ústa a nos musejí mít roušku a dodržovat dvoumetrové rozestupy.

„V sobotu byla návštěvnost ještě větší. Počasí přálo a lidé už nechtějí sedět doma. Potřebují se trochu protáhnout a nadechnout čerstvého vzduchu,“ hodnotil vlekař z horní stanice lanovky.

V Jeseníkách se v sobotu 9. května zranil malý cyklista.
V Jeseníkách se těžce zranil malý cyklista, letěl pro něj vrtulník

Šerák leží na historické hranici Moravy a Slezska a spolu se sousedním Keprníkem je součástí Národní přírodní rezervace Šerák-Keprník. Keprník je bezlesý a nabízí rozhledy na celé Jeseníky a nedaleký Králický Sněžník. Za dobré viditelnosti jsou vidět Krkonoše a Beskydy. Na Šeráku je oblíbená Chata Jiřího, která turistům nabízí nejen občerstvení, ale také možnost ubytování.

Ilustrační foto
Nová cyklotrasa vás zavede za gurmánskými zážitky