Záměr uzavřít ke konci letošního roku porodnici, novorozenecké a dětské oddělení oznámilo vedení Jesenické nemocnice v úterý 2. října. Zdravotnickému zařízení totiž delší dobu chybí peníze a tato oddělení ji nejvíce táhnou do ztráty. Celková ztráta nemocnice za loňský rok překročila dvanáct milionů korun.

„Obracíme se na vás jako občané jesenického regionu. Cítíme se ohroženi návrhy vedení Jesenické nemocnice, které ohlásilo uzavření dětského a novorozeneckého oddělení k poslednímu prosinci roku 2012," stojí v textu petice adresované ministerstvu zdravotnictví.

„Nedokážeme si představit, jak by byla zajištěna adekvátní zdravotní péče pro těhotné a rodící ženy a naše děti. Jesenicko je díky nepříliš jednoduché dostupnosti velmi specifický kraj. Nemůžeme být trestáni za to, že jsme se tu rozhodli žít a pracovat," píše se v dokumentu, jehož autorem je skupina obyvatel Jesenicka.

S rušením porodnice nesouhlasí například Magdalena Kopecká Jeseníku. „Nedovedu si představit, že rodičky budou přejíždět Červenohorské sedlo a vysvětlovat miminku, že musí počkat. Je to šílené a krok do středověku. A co teprve, když nastanou komplikace. Důrazně žádám, aby stát plnil to, co má, a staral se o všechny své občany," uvedla Kopecká.

Zachování novorozeneckého a dětského oddělení v Jeseníku je důležité i pro Pavla Vnenka. V současnosti sice bydlí v Brně, na Javornicku ale má rodinu a řadu přátel s malými dětmi. „Neumím si představit, jak řešit složité situace. Dojížděním přes Jeseníky až do Šumperka? To mi přijde už hodně riskantní," míní.

Cesta z Jeseníku do Šumperka nebo Krnova, kde jsou nejbližší porodnice, je dlouhá okolo padesáti kilometrů. Sanitka s pacientkou by přitom v obou případech musela překonat horská sedla. Pokud by jela s rodičkou z Javorníku, musela by urazit dalších třicet kilometrů navíc.

Představitelé Jesenické nemocnice tvrdí, že zařízení nelze udržet v chodu bez vícezdrojového financování. Dosavadní jednání s Olomouckým krajem, ministerstvem zdravotnictví ani zdravotními pojišťovnami zatím nevedly k dohodě, která by nemocnici přinesla více peněz. Série schůzek však pokračuje i v těchto dnech.

Petici je možné podpořit na webu www.change.org. Vyhledat ji lze po zadání slov Jesenická nemocnice.

výzva