„Petici jsme poslali na ministerstvo školství. Podepsali ji lidé Vidnavy, Velké Kraše a Staré Červené Vody,“ řekl iniciátor petice a předseda odborů ve výchovném ústavu Milan Martinásek.

On i bezmála čtyři desítky jeho spolupracovníků se ministerským rozhodnutím dostali do velmi svízelné situace. Vidnavsko se dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností. Jak zabezpečit rodinu, děti, jak splatit hypotéku na dům – tyto další těžkosti musí zaměstnanci ústavu řešit.

Co bude pro ně bude uzavření ústavu znamenat? „Znamená to najít si práci, která je pro nás degradační. Se speciálním vzděláním, které jsme si museli udělat, tu uplatnění není. I kdybych chtěl nastoupit do školství jako asistent pedagoga, ve školství se snižují stavy všude,“ posteskl si Martinásek.

Najít si místo ve Vidnavě a okolí bude přitom mimořádně složité. Zdejší firmy se totiž spíše chystají propouštět než přijímat nové lidi. I proto v souvislosti s koncem ústavu zní z úst Milana Martináska i dalších lidí z městečka na polské hranici slova jako katastrofa nebo tragédie.

Proti záměru ministerstva se v otevřeném dopise postavili také zastupitelé Vidnavy. Ministra Josefa Dobeše žádají o přehodnocení rozhodnutí jeho úřadu.

„Vzhledem ke skutečnosti, že naše město leží v odlehlé části republiky, kde míra nezaměstnanosti dalece přesahuje průměr České republiky, považujeme jakékoli zásahy státu navyšující tuto nezaměstnanost za projev mocenské síly a nezájmu o okrajové regiony,“ stojí v dopise.

Výchovný ústav je ve Vidnavě jedna z posledních organizací, kde pracuje větší počet lidí. „Jeho zrušení by bylo likvidační pro zaměstnance a jejich rodiny. Zároveň by mělo negativní dopad i na zdejší již tak malý počet živnostníků, obchodů a vůbec celkový život v obcích. Životní úroveň v této lokalitě by se dál snižovala, naplnila by se hrozba dalšího vylidňování,“ je napsáno v dopise podepsaném starostkou Evou Pavličíkovou.

Důvodem návrhu na zrušení ústavu je podle ministerstva fakt, že zařízení je dlouhodobě naplněno z méně než poloviny.

„Sídlí v nevyhovujících prostorách, které by vyžadovaly vysoké investice. Některé objekty nejsou využívány, čímž vznikají zvýšené finanční náklady na provoz a údržbu. Pro kontakty klientů s rodinami je zařízení v této lokalitě hůře dostupné,“ doplnila další důvody mluvčí ministerstva Jana Holíková.

O možném zrušení ústavu se začalo hovořit již před několika měsíci poté, kdy diagnostický ústav v Bohumíně přestal do vidnavského zařízení přidělovat děti.

„Truhlářské dílny jsou vybavené tak, jako to snad nemá žádný podobný ústav, cvičná kuchyně je v nerezu. Celé dílny mají nová plastová okna a dveře, novou fasádu. Internát má na straně ze dvora euro okna,“ sdělil v reakci na důvody uvedené ministerstvem čtenář Deníku Jaroslav Hutník.