Šestnáctiletý David Tempír ze Šumperka si ve středu 7. května z Prahy odvezl medaili za statečnost. Osobně mu ji předá ministr vnitra Ivan Langer a generální ředitel Hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán. Šumperský student loni v létě zachránil život diabetikovi, který zkolaboval za volantem.

David se minulý rok o prázdninách podruhé narodil. Tak mu to alespoň tvrdili záchranáři, když 10. července odpoledne přijeli k místu, kde ošklivě havaroval vůz Škoda Forman. Domů do Dolních Studének jej ze Šumperka vezl spolupracovník jeho otce. Jenže padesátiletý řidič, který je těžký diabetik, za volantem zkolaboval.

„Projížděli jsme právě zatáčkou. Křičel jsem na řidiče, proč nezatáčí, jeli jsme dost rychle a stále rovně. Pak jsme prorazili svodidla a auto sjelo do náhonu řeky Desné. Říkal jsem si, hlavně se musíme rychle dostat ven. Auto začalo rychle nabírat vodu. Rozbitým oknem jsem se dostal na střechu a snažil se řidiči pomoci z vozu. Ten byl v šoku. Místo aby vylezl, snažil se z auta vytahovat věci. Strašně to tam všechno syčelo, strach jsem měl,“ vzpomíná na dramatické chvíle David.

Duchapřítomnost však neztratil

Když zjistil, že muže vlastními silami z vozu nevyprostí, třebaže se mu podařilo rozbít kamenem a pak rukou zadní sklo, rozhodl se přivolat pomoc. Auto totiž sjelo ze srázu, kde jsou stromy a keře, a proto nebyl havarovaný vůz ze silnice vidět. „Bylo těžké se odtamtud dostat, břeh je v těch místech strmý. Nakonec jsem musel po proudu trochu níž, pak už jsem se vyškrábal na silnici. Naštěstí jel cyklista, který mi půjčil mobil, a tak jsem zavolal 112. Jenže tohle číslo má dispečink v Olomouci, takže jsem jim musel asi na čtyřikrát vysvětlovat, kam mají přijet,“ vybavuje si mladík.

Záhy po záchranářích přijeli také hasiči a policie, nakonec odtahová služba, která trosky škodovky vytáhla pomocí jeřábu. „Přivolaní záchranáři tehdy potvrdili, že David Tempír zachránil muži život,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková. Řidič vozu nehodu odnesl dvoutýdenním pobytem v nemocnici.

Matka Blanka Tempírová je na syna pyšná, do Prahy na slavnostní předání ocenění se s ním vypravila již v úterý. Raději ani nedomýšlí, jak by vše dopadlo, kdyby hoch při nehodě ztratil vědomí. „Auto bylo plné vody, pravděpodobně by se oba utopili. Takhle to David odnesl jen oděrkami rukou, jak rozbíjel sklo. Jsem ráda, že se zachoval tak statečně a neztratil v těžké situaci hlavu,“ řekla Tempírová.