Nejlepší živnostník kraje Josef Ťulpík nenašel přemožitele mezi 243 podnikateli. Před dvaceti lety se dostal k obchodu s neželeznými kovy, poté k palírně a cukrárně, které provozuje dodnes.

V Písečné na Jesenicku jeho firma WTC vyrábí dopravní techniku pro zemědělství a komunální služby, například přívěsy pro traktory. V tomto oboru patří k předním českým producentům.

„Prakticky celý život jsem pracoval ve výrobních firmách a vždy mě bavilo něco vytvářet. Když dnes jedu krajinou a vidím někde náš výrobek, je to úžasný pocit. Je skvělé vidět, že váš tým vytvořil něco užitečného, co slouží lidem," řekl živnostník, který pod svým jménem zaměstnává už téměř padesát lidí.

„Pan Ťulpík je velmi úspěšný podnikatel v místě s vysokou nezaměstnaností. Dokázal rozjet několik podnikatelských aktivit z různých oblastí. Je obdivuhodné, jak se mu daří podnikání rozvíjet a úspěšně přitom vzdorovat domácí i zahraniční konkurenci," řekl k rozhodnutí poroty zástupce jednoho z partnerů soutěže Tomáš Gogela.

Titul Firma roku Olomouckého kraje získala mezi 217 uchazeči rapotínská společnost BC Morava. Tato ryze česká a rodinná firma s padesáti zaměstnanci se specializuje na výrobu a montáž ocelových konstrukcí, zejména pecních a sušicích vozů do cihelen.

Téměř všechnu svou produkci firma exportuje. Například do Německa, Francie, Ruska, Velké Británie, USA, Austrálie či na Ukrajinu. V letošním roce dodá do Francie speciální ocelovou konstrukci ve tvaru mořského ježka.

„Dodržuji jednoduché, ale základné pravidlo od podnikatele Tomáše Bati – Náš zákazník, náš pán. My opravdu uděláme maximum pro naše zákazníky, i kdybychom měli na zakázce ztratit. Pokud si zákazník přeje něco udělat, tak to prostě uděláme," sdělil majitel společnosti BC Morava Pavel Žerníček.

Porota u této firmy ocenila její jasnou vizi či dobrý vztah k zaměstnancům. „Pozitivně hodnotíme i snahu o snižování zátěže životního prostředí, kterou firma realizuje například přestavbou výrobní haly do ekologičtější podoby," uvedl k rozhodnutí poroty zástupce dalšího partnera soutěže Pavel Balon.

Oba regionální vítězové postupují do celostátního kola soutěže, které se koná 9. prosince v Praze.