Tvůrci pořadu Unterwegs in… (Na cestě v…) natáčeli v Jeseníku a jeho okolí na začátku února. Moderátorka Beate Werner diváky zavedla do Priessnitzových lázní, jesenického archivu, na železniční trať zvanou Slezský Semmering i na zámek Jánský vrch.

Štáb zavítal též do Rejvízu, navštívil zástupce tamní řecké komunity a hovořil i s původními německými obyvateli, kteří na Jesenicku dosud žijí.

Půlhodinový pořad viděli diváci 28. února na televizi MDR. Jedná se o veřejnoprávní stanici, která vysílá v německých spolkových zemích Durynsko, Sasko a Sasko-Anhaltsko. Pokrývá tak území s téměř 8,5 miliony obyvatel.

Na Jesenicku tvůrci pořadu poprvé zavítali na konci ledna s cílem jej poznat jej a získat podklady pro samotné natáčení. Po regionu je provedli pracovníci Informačního centra Jesenicka.

„Jiří Kadlec (pracovník infocentra na Ramzové, pozn. red.), který mluví dobře německy, s nimi jezdil den a půl po jednotlivých lokalitách," přiblížil provozovatel Informačního centra Jesenicka Marcel Šos.

Podle ředitelky Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Andreji Závěšické mají podobné pořady na propagaci Jeseníků velký vliv.

„Loni jsme podnikli dvanáct reportáží s Toulavou kamerou. Ohlas byl nebývalý, velmi pozitivní," řekla Andrea Závěšická.

Po odvysílání pořadu se například zvyšuje návštěvnost turistického informačního portálu sdružení. „Sami jsme dotazování na jednotlivá místa, jak se k nim dostat, jestli tam lze jet s kočárkem a podobně," dodala.

Němci jsou z pohledu turismu pro Jeseníky nejzajímavější klientelou. Za loňský rok tvořili největší skupinu ze všech zahraničních návštěvníků. Každý pátý zahraniční turista byl Němec.

„Němci jezdí do Jeseníků velice často jak za lázeňstvím, tak putovat po svých historických kořenech," řekla Andrea Závěšická.

Návštěvníci z Německa požadují vysokou kvalitu služeb. Vyhledávají například ubytovací zařízení vyšší kategorie. Na druhou stranu jsou movitou klientelou, která v turistických destinacích neváhá utrácet.

„Pro Jeseníky je to dobrá zpráva, protože se tím zvyšují příjmy z cestovního ruchu," poznamenala Andrea Závěšická.

Pořad televize MDR o Jeseníkách si může prohlédnout každý. K dispozici je i s německými titulky v jejím internetovém archivu ZDE.