O to, co sužuje okres v pohraničí, se bude během návštěvy Olomouckého kraje zajímat prezident Miloš Zeman.

„Rád bych otevřel problematiku příhraničních regionů. Už od antiky se takové oblasti podporovaly ekonomicky, obchodně, dávaly se jim určité úlevy a stimuly. Možná by to bylo prospěšnější než řada dotačních programů," uvedl v rozhovoru pro regionální Deník předseda představenstva společnosti Priessnitzovy léčebné lázně a místopředseda Okresní hospodářské komory Jeseník Vladimír Odehnal.

Zastupujete značku, která přitajuje pozornost na Jesenicko, jste místopředsedou hospodářské komory. Jak velké téma je pro vás doprava? A v té souvislosti také mnoho let diskutovaná stavba tunelu pod Červenohorským sedlem?
Doprava je skutečně velké téma. K tunelu se už vyjadřovalo mnoho povolaných, já se jím být necítím, na druhou stranu musím říct, že by hodně pomohl. Ovšem bez návaznosti na polskou stranu a zprůjezdnění dalších tahů, v něm velký smysl nevidím.Ten naopak vidím v dodělání některých obchvatů ještě před sedlem, a to jak Červenohorským, tak Ramzovským. Něco se už udělalo, Olomoucký kraj se v poslední době činil, ale není to zdaleka dostatečné. To samozřejmě pomůže přilákat investory.

Vesnicím se vyhneme po Zábřeh, ale dál musejí všichni, kteří míří na Jesenicku, projet jednu vesnici a za druhou, což se nelíbí místním ani řidičům.. Stěžují si lázeňští hosté na dopravní dostupnost?
Ať jedete přes Ramzovské sedlo nebo Červenohorské, nákladní i osobní doprava se zasekne ve vesničkách. Naši hosté se shodují: „Region krásný, řada atraktivit, ale přístupové cesty jsou tragické ve srovnání s Beskydy či Krkonošemi, o zahraničí nemluvě."

Na Jesenicku děláme něco špatně

Jesenicko nabízí hory, krásnou přírodu, historii. Jak takovou devizu využít co nejlépe? Budovat resorty s atrakcemi a komplexními službami nebo se spíše vydat cestou šetrnějšího turismu blíže přírodě?
Aktivity typu Kouty nad Desnou nebo Therme Park ve Velkých Losinách mají velký smysl. V Jeseníkách však chybí soustředěná nabídka a spolupráce poskytovatelů služeb. Přitom v rozlehlých Jeseníkách se přímo nabízí, aby existovala spolupráce formou balíčků. Bohužel to moc nefunguje a podpora, která je vynakládána, mnohdy není zacílena na konkrétního turistu, který sem přijíždí.

Můžete uvést konkrétní příklad?
Umíme přilákat Poláky, ale nedokážeme je udržet déle než dva, tři dny, a to už je úspěch. To je jasný důkaz toho, že na Jesenicku děláme něco špatně.

Kvalitní nabídka tedy na Jesenicku existuje, ale neumí se promyšleně prodat?
Chtělo by to komplexně zpracované balíčky, které by se konkrétně zaměřily na rodiny s dětmi, na seniory i na mladou generaci. Nabídka je. I když v řadě případů je ji potřeba doplnit.

V lázních jste doplňovali..?
Teprve posledních pár let jsme se dokázali vymanit z problémů, kdy jsme renovovali ubytovací a balneologické kapacity, a dostat se k přeznačení tras, budování cyklotrasy a vracet se priessnitzovským základům. Podařilo se, že Priessnitzovy procedury byly zapsány na seznam nemateriálních kulturních statků ČR, což vnímáme jako jednu z aktivit, která region zviditelní. Dnes turista někam nevyrazí jen proto, že je tam hezky – hezky je na spoustě míst na světě – jede proto, že jej něco konkrétního zajímá. Máme co dohánět a hodně se co učit.

Jeseníky na Štěpána 2009

Jeseníky. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Velký problém: odliv mozků

K tomu je ovšem také zapotřebí šikovných a vzdělaných nadšenců. Jenže ti z Jesenicka odcházejí jinam. Jak zastavit odliv mozků?
Odliv mozků je na Jesenicku velký problém. Chybí vysokoškoláci, ale ještě více středoškoláci, techničtí pracovníci, ale i manuální zaměstnanci, lidé profesně zdatní s chutí pracovat a zůstat v regionu. Vysokoškoláky se nám daří získávat, ale horší je to se středoškoláky. V tom musí pomoci školství a další atraktivity regionu, protože tady se už bavíme o zabezpečení pro rodinu, bydlení a nabídce služeb. My ve spolupráci se školami otevíráme výukové středisko praktického vyučování. Chceme pomoci vychovat servírky, číšníky a kuchaře.

Na Jesenicku chybí?
Nám takové profese chybějí v desítkách lidí. Pro nás není problém získat turistu nebo pacienta, ale kvalitně se o něj postarat. Nedostatek kvalitních lidí máme nejen my, ale i jiní zaměstnavatelé v okrese. Proto nezbývá, než se sami angažovat.

Číšník získá dobrou práci, založí rodinu a na Jesenicku zůstane..
Tak. Nic ho nebude nutit někam odcházet.

Přitom Jesenicko paradoxně patří k okresům s nejvyšším počtem lidí bez práce..
Na chvostě žebříčku už nejsme, procento významným způsobem pokleslo, což souvisí s aktivní politikou zaměstnanosti. Problém je potřeba vnímat i tak, že ne všichni pracovat chtějí – že to tak musím říct.

Pomoc? Třeba úlevy na daních

Setkáte se s prezidentem Milošem Zemanem. Je něco, na co byste se jej chtěl zeptat? Téma, které byste otevřel?
Jsme v roli hostitele, který by neměl přinášet problémy, ale budu-li mít příležitost, rád bych otevřel problematiku příhraničních regionů. Ať už to bylo za antiky, středověku nebo novověku, pohraniční regiony se podporovaly, a to ekonomicky, obchodně, dávaly se jim určité úlevy a stimuly. Pokud by se podařilo takto uvažovat na úrovni vlády, ministerstva financí, kde pan prezident může významným způsobem intervenovat, bylo by to velmi prospěšné. Více než řada dotačních programů.

Máte na mysli úlevy pro zaměstnavatele na Jesenicku?
Bylo by dobré podpořit firmy, pro které bude doprava vždycky dražší, jelikož je sem daleko, určitou pracovní aktivitu. Možná i formou úlev na daních, nikoliv však subvencí. Pokud by se takto začalo přemýšlet, Jesenicku by to jistě hodně pomohlo.