,,Tvrdá omezení v důsledku boje proti koronavirové nákaze přišla v nejméně vhodnou dobu pro les. Lesníci celou zimu vyhledávali napadené stromy, aby včas zajistili jejich těžbu ještě před probuzením zazimovaného kůrovce. Jarní rojení kůrovce přijde za několik dnů a nikdo, komu záleží na lese, nesmí přestat těžit kůrovcem napadené stromy,“ komentoval aktuální situaci jednatel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Petr Skočdopole.

Společnost obhospodařuje rozsáhlé porosty na Jesenicku a v okolí Mírova.

Rychlý nástup jara, který probudil zimujícího kůrovce, startuje začátek kůrovcové sezóny dříve než loni. Omezení na hranicích a zákaz dojíždění takzvaných pendlerů na pily v příhraničí Rakouska a Německa prakticky zastavilo obchod se dřevem.

Uzavření hranic a zavedení dalších opatření udělalo mnoha lesnickým společnostem čáru přes rozpočet při personálním zajištění zalesňování.

Okolí Pradědu a Ovčárny v neděli 5. dubna 2020 dopoledne.
Krásné nedělní dopoledne a liduprázdno. To jsou Jeseníky v době karantény

Tempo drží: půl milionu sazenic týdně

I přes nařízená omezení musí lesníci v jarní etapě zalesňování pokračovat. Jen za letošní rok mají v plánu Arcibiskupské lesy vysadit celkem přes šest a půl milionu sazenic.

,,Zalesňování je pro nás prioritní a proto musíme jet naplno, pochopitelně s dodržením všech bezpečnostních opatření. Podařilo se nám udržet tempo půl milionu sazenic týdně a jsme zhruba v polovině plánovaného množství sazenic na jarní etapu výsadby,“ vysvětlil Petr Skočdopole.

Ani Lesy České republiky si i přes nepříznivou situaci spojenou skoronavirem si neumí představit, že by v boji s kůrovcovou kalamitou polevily.

Kůrovcové rojení do konce března nezačalo a nelze odhadnout ani letošní kůrovcové těžby. Jako každý rok bude záležet na počasí.

„Každopádně jsme těžili celou zimu a v těžbě pokračujeme. Připravujeme také obranná opatření. Musíme také splnit plánované zalesňování kalamitních holin, ale i další související pěstební práce, například oplocování nových výsadeb,“ uvedla Eva Jouklová.

Svatba. Ilustrační foto.
Virus mění život snoubencům. Svatby překládají, někteří i ruší

120 Kč na hodinu, zájem je velký

Lesy České republiky mají zaměstnanců dostatek, ale pracovníci, především ze zahraničí, chybí některým jejich dodavatelům.

„Proto jsme nabídli především studentům, ale i dalším zájemcům, možnost smysluplného využití času při práci v lese s odměnou sto dvacet korun za hodinu. A to v době, kdy není obvyklá školní výuka, navíc v blízkosti jejich bydliště, respektive kdekoliv. Těší nás, že zájem je obrovský. V lesích nyní pracují stovky lidí, především zalesňují, uklízejí les a klest, staví oplocenky,“ dodala Eva Jouklová.

Pokud jde o obchod se dřevem, jsou na tom Lesy České republiky stejně jako ostatní vlastníci a správci lesů. Problémy s odbytem se kvůli přeplněnému trhu ještě více komplikují.

„Zpracovatelé surového dříví postupně omezují nebo zastavují své provozy, což v konečném důsledku nejvíce postihuje právě vlastníky a správce lesů,“ sdělila mluvčí státního podniku.

Rychlebské stezky.
Rychlebské stezky ve štychu bikeři nenechali. Čtyři sta tisíc sesbírali za den

Alternativní provoz

Arcibiskupské lesy přešly spolu se zahájením celostátního nouzového stavu do alternativního provozu zahrnujícího vysoká hygienická opatření a co možná nejčastější práci z domu.

„Společnost, která zajišťuje pracovní oděvy pro naše zaměstnance, nám navíc vyrobila textilní roušky, abychom mohli vybavit zaměstnance i spolupracující živnostníky,“ poznamenal k aktuálnímu chodu společnosti jednatel Petr Skočdopole.

Při současných karanténních opatřeních a kolapsu odbytu dříví je ale situace pro vlastníky lesů bez pomoci státu po delší dobu neudržitelná.

Velká paseka mezi Rejvízem a Dolním Údolím.
Kůrovec? Z kalamity se stává šance pro Jeseníky