Dílo Fanny Neudy, manželky rabína z Loštic, právě vydal v nákladu 1100 kusů loštický spolek Respekt a tolerance v mistrovském překladu předního českého hebraisty Jaroslava Achaba Haidlera, ředitele Činoherního studia v Ústí nad Labem. Ten napsal i odborný doslov a komentáře k modlitbám.

„Z původní stovky kapitol jsme vybrali třicet nejzajímavějších. Nejsou to žádné náboženské traktáty, ale velmi čtivě napsaná rozjímání pro různé životní situace, jako je například narození či úmrtí dítěte, svatba, bezdětné manželství nebo výchova nevlastních dětí,“ řekl Luděk Štipl z Respektu a tolerance.

O existenci spisovatelky Fanny Neudy věděl spolek už dříve, ale na jedinečnost jejího díla je před třemi lety upozornila až americká editorka Dinah Berland, která anglický překlad objevila v antikvariátu v Los Angeles.

„Pátrala, kde jsou Loštice, a na internetu nás objevila. Začali jsme si vyměňovat informace. V předmluvě k novému anglickému vydání z roku 2007 se Dinah o nás i naší spolupráci několikrát zmiňuje,“ řekl Luděk Štipl.

Nové vydání knihy, která dostala podobnou obálku jako tisk z roku 1903, z poloviny zaplatil Česko-německý fond budoucnosti, přispělo i město Loštice.

Knihu si mohou zájemci zakoupit v knihkupectvích v regionu, zájem projevili také provozovatelé různých židovských památek po celé republice. „Chceme vydat ještě cédéčko, na němž bude modlitby číst ženský hlas a komentáře pak Jaroslav Achab Haidler,“ řekl Luděk Štipl.

Ve sbírce má už deset různých vydání Fanniny knihy včetně prvního anglického z roku 1866. Nejnovější úlovek získal nedávno z pražského antikvariátu. Je to vydání v krásné kožené vazbě zdobené perletí a mosazí a malým zámkem.

Narůstající zájem o dílo loštické spisovatelky dokládá i to, že seminář nazvaný Fanny Neuda je zařazen do programu letošního prestižního Světového kongresu židovských studií, který se koná počátkem srpna v Jeruzalémě.

Manžel i tchánFanny Neudabyli významní rabíni, oba mají hrob v Lošticích. Jeden z tří Fanniných synů pracoval v diplomatických službách Rakouska-Uherska na Haiti, Fannina vnučka zahynula v Osvětimi.

Související článek:
Modlitby z Loštic vycházejí v knize v New Yorku