Jeseníky budou mlaskat nad vynikajícím jídlem až do konce září.

Do festivalu Chuť Jeseníků se zapojilo přes dvacet restaurací a hospůdek v Olomouckém i Moravskoslezském kraji.

„Návštěvníci je poznají podle samolepky umístěné u vchodu do restaurace nebo si jejich seznam mohou najít na webových stránkách festivalu www.chutjeseniku.cz. Každá ze zapojených restaurací bude nabízet nejméně jedno kompletní menu složené z polévky, hlavního jídla a dezertu, a to od poloviny června až do 30. září,“ představila projekt Tereza Schreiberová ze sdružení Jeseníky přes hranici, které celou akci organizuje.

Mezi restauracemi, kde budou kuchařské týmy připravovat tradiční jídla Jeseníků, nebude scházet ani nejvýše položená hospůdka v oblasti Jeseníků Praděd vysílač nebo restaurace Kolštejn v malé vesničce Branná či oblíbená restaurace ve čtyřhvězdičkovém hotelu Diana v lázeňské obci Velké Losiny.

„Se sdružením Jeseníky přes hranici spolupracujeme již dlouho, proto jsem nezaváhal ani minutu a do Chuti Jeseníků se okamžitě zapojil. Pro naše hosty připravujeme skutečně výjimečný gastronomický zážitek. Sám jsem byl velmi překvapen, jaké kulinářské poklady historie našich hor ukrývala,“ láká na dobroty, které připravuje jeho restaurace, Tomáš Drápal, provozní manažer restaurace Kolštejn v Branné.

Vysoké ambice z hlediska kvality jídla má čtyřhvězdičkový hotel Diana ve Velkých Losinách.

„Věříme, že návštěvníkům festivalu přineseme ten nejvyšší kulinářský zážitek. Výběru surovin i samotné přípravě věnujeme maximální pozornost. Hosté v našem menu najdou doslova krásu, vůni a chuť celých Jeseníků,“ věří svému týmu David Křepský, obchodní manažer hotelu Diana.

„Festival si klade za cíl seznámit obyvatele Jeseníků a hlavně turisty s tradiční regionální gastronomií a vybudovat skutečně vyhledávaný festival. Vždyť jídlo má rád přece každý. Nejlepším výsledkem by bylo, kdyby se tradiční jídla našich hor trvale vrátila na jídelní lístky restaurací a do domácností,“ doplnila Schreiberová.

Festival Chuť Jeseníků finančně podpořil Olomoucký kraj.

„Bez podpory kraje bychom festival rozhodně nemohli uspořádat v takovém rozsahu,“ děkuje za organizátory Schreiberová.

Seznam restaurací, ukázky tradičních jídel včetně fotografií a spoustu dalších podrobností nabízí organizátoři na webových stránkách projektu www.chutjeseniku.cz.

Tradiční jídla hledali v archivech i v sešitcích babiček

Řekne-li se tradiční jídlo Jeseníků, málokdo si dokáže cokoliv představit. Lze odtušit, že pokrmy budou složeny z brambor, lesních plodů, zvěřiny či zelí.

Jen málo lidí ale zná chuť a vůni frýdberského salátu, masových kuliček v nudlovém těstě, ševcovské omelety či vozkovy houskové polévky. Recepty tradičních jídel Jeseníků byly takřka zcela zapomenuty.

Jejich vynesení na světlo světa má na triku Marcel Šos, nyní provozovatel informačního centra v Jeseníku.

„Rád cestuji a v každé zemi či regionu vždy ochutnávám něco místního. V Jeseníkách, mém rodném kraji, jsem ale tuto možnost neměl. Už před lety mě napadlo, že přece musí existovat nějaká vyloženě tradiční regionální kuchyně. Proto jsme se se sdružením Jeseníky přes hranici pustili do pátrání. Archivy i půdy babiček byly zdroji našich nálezů,“ přiblížil svůj nápad na oživení kuchyně Jeseníků Marcel Šos.

Historie ovšem nebyla k Jeseníkům vždy přívětivá, a proto pátrání v minulosti nebylo úplně jednoduché.

Původní německé obyvatelstvo Jeseníků bylo z velké části vysídleno a do jejich domů se po válce přistěhovali lidé z různých koutů Čech, Moravy i Slezska.

„Ti si s sebou přinesli své zvyky a tradice. Což platí i pro jídla. Původní jídla Jeseníků tak byla v víceméně zcela zapomenuta“, přibližuje peripetie hledání receptů Marcel Šos.

Archivy i soukromé sbírky však nakonec vydaly svá tajemství.

„Nakonec se nám podařilo najít téměř sto původních receptů jídel, které byly po mnohá desetiletí součástí běžného i svátečního života v jesenicko-nyském pohraničí. Ve většině případů byly tyto receptury psány ručně, německým švabachem“, doplnil Šos.

Nalezené recepty vyšly v samostatné brožuře, která je k dostání v informačních centrech. Sdružení Jeseníky přes hranici plánuje vydání kuchařky tradičních jídel Jeseníků s fotografiemi jídel ještě v tomto roce.

Seznam restaurací zapojených do festivalu Chuť Jeseníků 2011

Šumpersko

Restaurace Arte, Husitská 2, Šumperk, tel.: 581 112 125 , www.restauracearte.cz
Restaurace Černý havran, Kozinova 7, Šumperk, tel.: 604 420 360, www.cernyhavran.cz
Wellness hotel Diana, Žárovská 618, Velké Losiny, tel.:583 248 050, www.diana-losiny.cz
Hotel Dlouhé Stráně, Rejhotice 72, Loučná nad Desnou tel.: 583 235 182, www.dlouhestrane.hotel-cz.com
Hotel Dolte, Sobotín 27, Petrov nad Desnou, tel.: 222 539 539, www.penzion-dolte.hotel.cz
Relax Kolštejn Branná, Branná 60, Branná, tel.: 583 230 010, www.relaxkolstejn.cz
Restaurace v areálu Kouty, Kouty nad Desnou 30, tel.: 585 283 282, www.kouty.cz
Penzion Na Staré poště, Filipová 65, Loučná nad Desnou, tel.: 583 284 004, www.nastareposte.cz
Restaurace Suteren Lounge, Komenského 3, Šumperk, tel.: 604 188 572, www.suteren-lounge.cz,

Jesenicko

Restaurace Gemer, nám. Svobody 875, Jeseník, tel.: 777 842 248, www.gemer.cz
Hotýlek U Kance, Lipová – lázně 240, Lipová – lázně, tel.: 777 743 006, www.kanec.cz
Park Hotel, Domašov 21, Bělá pod Pradědem, tel.: 584 420 330, www.parkhotel.jeseniky.com
Hotýlek U Pekina, Dolní Údolí 44, Zlaté Hory, tel.: 584 454 015, www.hotylekupekina.cz
Penzion U Petra, Lipovská 115/328, Jeseník, tel.: 584 411 898, www.upetra.cz
Penzion Povodí, Domašov 289, Bělá pod Pradědem, tel.: 602 707 510, www.penzion-povodi-bela-pod-pradedem.az-ubytovani.com
Priessnitzovy léčebné lázně, Priessnitzova 12, Jeseník, tel.: 584 491 352, www.priessnitz.cz
Restaurace U Radnice, Masarykovo náměstí 16, Jeseník, tel.: 774 139 765, www.uradnice.eu
Hotel Stará Pošta, Filipovice 27, Bělá pod Pradědem tel.: 606 150 150, www.hotel-staraposta.cz

Rýmařovsko

Hotel Slunce Rýmařov, Jesenická 4, Rýmařov, tel.: 554 212 790, www.hotelslunce.jeseniky.com
Hotel Kamzík, Karlov 182, Malá Morávka, tel.: 554 721 170, www.hotelkamzik.cz
Hotel Figura, Malá Morávka 256, Malá Morávka, tel.: 554 779 023, www.figura.cz
Hotel a restaurace KOLIBA, Staré Město 227, Staré Město u Bruntálu, tel: 554 725 134, www.branadohor.cz
Restaurace Pod Kapličkou, Malá Morávka 75, tel.: 608 872 110, www.podkaplickou.com
Restaurace a hotel Praděd vysílač, Karlova Studánka, tel.: 554 779 017, www.hotelpradedvysilac.cz