Od pátečního rána bude zakázán vstup veřejnost na sportoviště, do posiloven, na koupaliště, do wellness zařízení a saun, hudebních a společenských klubů, knihoven či galerií.

Kulturní instituce v regionu ruší i ty akce, které přizpůsobily pravidlům platným od středy.

„S okamžitou platností se ruší veškeré akce v kině Retro. O dalším postupu (vracení vstupenek) vás budeme včas informovat. Akce naprogramované do kulturního domu se uskuteční v náhradním termínu, vstupenky se nevracejí. Pokud se nepodaří stanovit náhradní termín, akce bude zrušena a vstupné se bude vracet,“ uvedla Zábřežská kulturní.

Z větších krytých sportovišť se zákaz v regionu týká například sportovní haly v Jeseníku či šumperského zimního stadionu.
Kryté bazény musí zůstat zavřené v Mohelnici, Zábřehu, Velkých Losinách, České Vsi, zákaz však postihne i menších privátní zařízení.

„Dle vyhlášení vlády jsou veškeré kurzy plavání a cvičení zrušeny až do odvolání. Welly bude taktéž bude zavřeno,“ uvedl například Aqua Baby Club Hrošík v Šumperku.

Na zavřené dveře narazí čtenáři desítek knihoven v celém regionu od těch velkých městských až po vesnické, které otevírají třeba na jediný den v týdnu.

Český premiér Andrej Babiš
Česko vyhlásilo nouzový stav. Vláda omezila provoz restaurací po 20. hodině

Zákazy v lázních

Restrikce se týkají až stovek větších i menších zařízení v celém regionu. Jedním z nich jsou Priessnitzovy léčebné lázně.

„V souvislosti s vyhlášením nouzového stavu jsme nuceni Zakázat vstup do budov mimo ubytované klienty lázní, ambulantní pacienty a zaměstnance, zakázat prodej léčebných a wellness procedur pro veřejnost (neplatí pro ubytované a ambulantní klienty) a zrušit všechny kulturní a sportovní akce a aktivity. Budeme primárně zajišťovat komplexní a příspěvkovou lázeňskou péči pro klienty zdravotních pojišťoven a léčebnou péči pro samoplátce a firmy, včetně hotelových pobytů,“ uvedly Priessnitzovy léčebné lázně.

Zatímco zákazy týkající se například posiloven postihnou zejména místní obyvatele, u wellness a saun se s největší pravděpodobností dotknou i turistů. Má je totiž řada horských hotelů a penzionů.

Do lesního baru nechoďte!

Vláda také stanovila „policejní hodinu“ u restaurací. Uzavřené musí od pátku být od osmé hodiny večerní do šesté ranní.

Mimo provoz je i legendární Lesní bar nad Horní Lipovou na Jesenicku.

„Slova, která jsme mysleli, že nikdy nepoužijeme jsou zde. Lesní bar byl vždy vnímán jako místo setkávání a potkávání lidí ze všech možných vesniček, okresů, měst a krajin. Místo, kde si vezmu na co mám chuť. Posedím a užiji si den. Dnes 12.března byl pro Českou republiku vyhlášen nouzový stav. Omezuje se pobyt v restauracích, ruší se sportovní utkání, přesouvají se kulturní akce. A proto chceme Lesní bar uzavřít,“ uvedla za provozovatele Lesního Baru Zuzana Pavlíčková.

K tomuto kroku se provozovatelé občerstvovny pod širým nebem rozhodli z důvodu prevence a také pro dobrý pocit, že aspoň tímto malým krokem napomůžou k omezení sociálního kontaktu, alespoň na Lesním baru.

„Na vás návštěvníky, turisty a výletníky apelujeme: nechoďte v těchto dnech do Lesního baru! Dodržujte prosím toto naše sdělení. Respektujte, tolerujte, buďte ohleduplní. Jakmile se situace změní, určitě vás budeme neprodleně informovat. Ale nyní na Lesní bar nechoďte. Vše jsme odvezli. Ani čaj si neuvaříte,“ dodala Zuzana Pavlíčková.

V pátek v osm hodin ráno zasedá v Šumperku krizový štáb. „Už nyní je jasné, že zavřená bude knihovna. Otazníkem jsou mateřské školky, zítra fungovat budou, uvidíme, jaká bude situace dál,“ sdělila mluvčí města Šumperka Soňa Singerová.

Online reportáž

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník