První linka bude začínat v Šumperku, odkud bude odjíždět v 7.04 hodin. Pojede přes Velké Losiny, Kouty nad Desnou, Červenohorské sedlo, Domašov, Vidly, Vrbno pod Pradědem, Ludvíkov a Karlovu Studánku na Hvězdu a na Ovčárnu, kam dorazí ve čtvrt na deset. Druhá linka pojede na Ovčárnu z Ostravy.

Zpět z Ovčárny se bude spoj vracet v půl páté odpoledne, z Hvězdy se odjíždí v 16.44 hodin, z Videlského kříže v 17.24 hodin a z Červenohorského sedla v 17.49 hodin. Do Šumperka turistický spoj přijede pět minut po půl sedmé večer.

„Tyto turistické autobusy pojedou v červnu a v září o víkendech a státních svátcích, o prázdninách pak každý den," řekl Jiří Šrajer ze společnosti Veolia Transport Morava. Nové linky doplní síť cyklobusů, které budou opět v provozu o prázdninách.

„V turistických autobusech se nebudou na rozdíl od cyklobusů přepravovat kola, čímž budou tyto spoje rychlejší. U cyklobusů se totiž musí počítat s určitou dobou na nakládku a vykládku kol. Z průzkumu, který jsme si udělali, nám vyšlo, že zájem pěších turistů o přepravu do hor převyšuje zájem cykloturistů," vysvětlil Šrajer.

V turistických autobusech bude platit kilometrické jízdné podle běžného ceníku společnosti Veolia Transport Morava, tedy stejné jako na dálkových linkách.

Za přepravu ze Šumperka na Červenohorské sedlo tak cestující zaplatí 39 korun, na Videlský kříž bude stát jízdenka šedesát korun a na Ovčárnu se dostanete za pětaosmdesát korun.

Jedno dítě do šesti let v doprovodu staršího cestujícího jede zadarmo, děti ve věku od šesti do patnácti let mají nárok na poloviční jízdné. Jízdenky integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje v těchto spojích neplatí. Místo si není potřeba předem nijak rezervovat, jízdenky se kupují až při nástupu u řidiče.