Wellness ve východním křídle správní budovy městského koupaliště je v provozu od loňského léta. Tvoří jej tři sauny, vířivka, dvě odpočívárny, bazének, vědro a sprchy pro ochlazení a kompletní zázemí. Součástí třicetimilionové investice bylo vybudování nového vstupu do koupaliště, toalet a sprch pro venkovní bazén a rekonstrukce kotelny.

Za posledních dvanáct měsíců je wellness ve ztrátě 1,7 milionu korun. Sedm set tisíc z této sumy připadá na odpisy, provozní ztráta činí milion.

Poeziomat v zákoutí u hradeb v Polské ulici v Šumperku.
Roura, ze které zní básničky. Šumperk má svůj poeziomat

Nízká návštěvnost

„Přijali jsme opatření, která by měla přinést jak úspory na straně nákladů, tak zvýšení návštěvnosti. To je ale problematické, protože návštěvnost je zhruba poloviční oproti té, se kterou počítala nejpesimističtější varianta v ekonomické rozvaze. V ní se počítalo s průměrnou denní návštěvností kolem dvaceti lidí, my jsme na polovině,“ konstatoval Patrik Tomáš Pavlíček, ředitel Technických služeb Jeseník. Městský podnik wellness vybudoval a provozuje.

„Nabízí se i krajní varianta úplného uzavření provozu. V tuto chvíli ji nemůžeme vyloučit. Jako obchodní korporace nemůžeme provozovat ztrátové zařízení,“ dodal Patrik Tomáš Pavlíček.

Wellness vznikalo v druhé polovině roku 2017 a prvním pololetí roku minulého. Tedy v době, kdy byl předsedou představenstva technických služeb Roman Kalous. Ten předesílá, že nemá přístup k informacím o návštěvnosti či o způsobu provozování wellness.

„Nevím, co k tomu mám říct. Jestli to chtějí zavřít, ať to udělají, to už je jejich věc. Za mě by to ale byla škoda. Je to součást infrastruktury pro obyvatele města i pro turisty,“ řekl.

Podle něj není nereálné, aby wellness denně navštěvovalo dvacet lidí, v sezoně i více.

„Pamatuji si, že přes zimu tam bývalo plno, některé dny jsem se tam ani nedostal. Rok na vyhodnocení návštěvnosti je krátká doba. Nevím, co pro návštěvnost dělají. Ta souvisí i s tím, jak je wellness propagované a podobně,“ dodal Roman Kalous.

Přesazování lip z náměstí do lesoparku na okraji Šumperku.
Lípy od radnice přežily, nově rostou v lesoparku

Nepříjemně překvapený místostarosta

Provozní výsledky nepříjemně překvapily místostarostu Jeseníku Tomáše Vlazla. „Že to ekonomicky fungovat nemůže, jsem si myslel. Ale že provozní ztráta bude milionová, to je čirý ekonomický diletantismus. Nebo měl být záměr úplně jiný, ale o tom nechci spekulovat,“ řekl.

Podle Václava Urbana není možné zařízení s takovými ekonomickými výsledky provozovat. „Pokud by se ztráta výrazně nezmenšila nějakým opatřením ze strany technických služeb, osobně si dokážu přestavit variantu jeho uzavření,“ sdělil.

Podle Romana Kalouse bylo motivací při budování wellness smysluplně využít budovu koupaliště a zároveň ji rekonstruovat.

„Budova byla zanedbaná, od devadesátých let se do ní neinvestovala ani koruna. Počítalo se s tím, že tu bude za dvě stě milionů korun vybudovaný akvapark. Záměr ale padl a muselo se řešit, co s tou budovou,“ sdělil.

Podobných zařízení v Jeseníku funguje několik. Jsou ale umístěny v hotelech nebo k nim je přidružena další služba. To však v případě koupaliště není možné.

„Uvažovali jsme o možnosti masáží, ale prostory jsou omezené. Nemůžeme po návštěvnících wellness chtít, aby přecházeli venkem do druhého křídla budovy, kde bychom prostory pro masáže mohli vybudovat,“ uzavřel ředitel Pavlíček.

Nově budovaná přístavba domova pro seniory v Mohelnici.
Domov je téměř hotový, senioři se do něj ovšem nastěhovat nemohou