V rozhovoru pro regionální Deník se hlava státu pustila i do vážných témat. Mluvil o tunelu pod Červenohorským sedlem, hospodářském rozvoji Olomouckého kraje a připojil i názor na současnou žlutou záplavu řepkových polí na střední Moravě.

Pane prezidente, velkým tématem nejen v Olomouckém kraji je výstavba kanálu Dunaj-Odra-Labe. Jak reálné je podle vás uskutečnění tohoto projektu? A je na obzoru nějaký investor?
Na obzoru je čínský investor. Musíme projít předchozími etapami, jakými jsou například studie proveditelnosti. Byla už vypsána soutěž, do níž se přihlásily dvě firmy a jedna ji vyhrála. Vypsání soutěže už tedy máme za sebou a úspěšně pokračují také jednání s Polskem. Věřím, že dojde ze strany hejtmanů k podání návrhu zákona o tomto vodním koridoru, který by tak existoval vedle studií i v paragrafovém znění. Preference jsou především u propojení Dunaje a Odry, to je přednější.

Jak podpořit hospodářský rozvoj Olomouckého kraje, jakým způsobem by se podle vás měl rozvíjet průmysl v regionu? Na jakých průmyslových odvětvích stavět?
Věřím, že pro rozvoj průmyslu je potřeba dobudovat dopravní infrastrukturu. Co se týká samotných oborů, tak by se měly podporovat jak ty klasické, jejímž zástupcem je například přerovská firma Meopta, tedy optika, tak i průmyslová odvětví budoucnosti. Zde bych jmenoval nanotechnologii a biotechnologii. Snažme se kombinovat ta tradiční s odvětvími budoucnosti, kde už je možné přistoupit ke komerční aplikaci.

Mělo by být mezi prioritami vlády také vyrovnávání hospodářských ukazatelů, zvláště zaměstnanosti a platů, mezi jednotlivými regiony České republiky?
Je to přesně totéž, jako v Evropské unii, kde jde ovšem o země. Dělali jsme to také kdysi na Slovensku, kde došlo postupně téměř k vyrovnání životní úrovně s Českem. U nás by tento proces měl probíhat. I kdyby trval dlouho.

Návštěva prezidenta Miloše Zemana na zámku v Čechách pod Kosířem

Prezident Miloš Zeman na návštěvě v Čechách pod Kosířem. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Nové posudky EIA brzdí stavbu dálnic

Jak by se měla podle vás zvýšit rychlost, s níž se staví dálnice nebo rychlostní silnice? Pomohlo by například upravení podmínek výkupu pozemků pro veřejné stavby?
Jsou dálnice, které se mají budovat, a jsou takové, u nichž jsou přípravy v polovině. Problémem jsou neustálé personální změny v Ředitelství silnic a dálnic i střídání ministrů dopravy. Tou hlavní překážkou však nejsou tyto věci nebo výkupy pozemků. Evropská unie totiž vyžaduje nové posudky EIA. Vláda chce však u dominantních silničních staveb zabránit, aby se z tohoto důvodu protáhla výstavba.

Byly plány na silniční tunel pod Červenohorským sedlem, nyní se mluví o železničním. Jak reálné jsou podle vás tyto úvahy?
Lidé, kteří v okolí Červenohorského sedla bydlí, mi říkali, že tunel má smysl, nebude-li končit v Jeseníku, ale dojde k jeho navázání do Polska. Tento názor zastávám také. Jednání probíhají, setkal jsem se nedávno i s polským prezidentem Dudou. Dochází však spíše k soustředění na dálnici D11. Tunel by navíc stál alespoň pět miliard.

Projel jste část Olomouckého kraje, který je na jaře zalitý žlutou barvou. Co říkáte na to, že na nejúrodnějších půdách v České republice dochází k pěstování řepky, plodiny, která neslouží k výživě obyvatel, ale jako součást biopaliv?
Nechal jsem se poučit, že vojtěška a řepka zúrodňují půdu, zatímco kukuřice ji ničí. Asi bych se tak měl stát bojovníkem proti kukuřici. Můj názor na biopaliva je každopádně pochybovačný.

Návštěva prezidenta Miloše Zemana na zámku v Čechách pod Kosířem

Prezident Miloš Zeman na návštěvě v Čechách pod Kosířem. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Pokřtil jsem Bimba

Co se vám vybaví jako první, když se řekne Olomoucký kraj?
Svatý Kopeček. V tamní zoologické zahradě jsem křtil jeřába královského, kterému jsem dal jméno Bimbo. Nejenže jsem ho pokřtil, ale do konce života také sponzoroval.

Lidé vám během setkání v Olomouckém kraji nepochybně položili celou řadu otázek. Která vám uvízla v hlavě a musíte nad ní přemýšlet?
Jedna z nich byla, jak se dívám na zaměstnávání lidí nad padesát let. Položila mi ji paní na jednom ze setkání. Bavil jsem se s podnikateli a reagovali podobně jako já. Dříve docházelo ke zbytečnému zbavování se těchto pracovníků. Dnes si ale ve firmách váží jejich zkušeností a praxe.

Jaký dar z vaší návštěvy Olomouckého kraje vás nejvíce potěšil?
Hruškovice.

V Čechách pod Kosířem jste vysadil památný strom. Na co byste chtěl, aby si lidé v souvislosti s vaším prezidentským působením vzpomněli, až se u něj za deset patnáct let zastaví?
Zasadil jsem řadu stromů, v Olomouci například u Flory. Nejsem tak nafoukaný, abych si poručil, aby zde byla tabulka. Pro mě bude důležité, když si budou o stromu v Čechách myslet, že je hezký.

Komentář Michala SobeckéhoJsou chvíle, kdy bývá člověk hodně nervózní. A rozhovor s prezidentem mezi ně nepochybně patří. Alespoň u mě. Během zhruba čtvrthodinového rozhovoru se však ukázalo, že nervozita nebyla na místě. Prezident Miloš Zeman odpovídal na dotazy obsáhle, k věci a někdy i s humorem. Navíc se zdálo, že má odpověď na vše a je dobře informovaný. Proti novinářům nepadlo z jeho strany jediné slovo, zato si však během rozhovoru zapálil, z čehož jsem jako nekuřák neměl radost. Na druhou stranu však vše nadále probíhalo v klidné a příjemné atmosféře. V ní jsem také hlavu státu opouštěl. Ani po osobním setkání se k ní můj postoj nezměnil. Zůstává neutrální, což se naopak u řady jiných politiků říci nedá.