„K výsledku přistupuji s veškerou pokorou a s nohama na zemi. Jde se o první kolo, vítězství je velmi těsné. Odstup je tak malý, že rozhodne kolo druhé," řekl vítěz prvního kola voleb, starosta Šumperku Zdeněk Brož. Podporu získával především na Šumpersku a ve svém rodném městě s přehledem zvítězil. Dostal zde dvojnásobný počet hlasů oproti druhému v pořadí Miloslavu Vlčkovi.

„Upřímně jsem nepočítal s tím, že výsledek bude takový, jaký je. Jsem překvapen. Lidé tím podle mě řekli, že chtějí změnu," komentoval výsledek voleb Vlček.

Krátce po uzavření volebních místností se zdálo, že lidé budou příští týden rozhodovat mezi kandidáty sociální demokracie a komunistů. Čím více se však schylovalo k večeru a přicházely výsledky z větších okrsků, začal se do vedení dostávat Zdeněk Brož. Nakonec se mu podařilo v prvním kole porazit Miloslava Vlčka i kandidáta komunistů Františka Mencnera, který celkově skončil třetí.

„Spokojený nejsem, ale výsledek je jednoznačně vůle voličů. Podle toho, jak volili, si mohou potom buď stěžovat nebo být spokojeni. Výsledek voleb záležel jen na jejich rozhodnutí," poznamenal Mencner. Doporučovat konkrétního kandidáta, kterého by měli jeho příznivci podpořit v druhém kole, Mencner nechce.

Na čtvrtém místě skončil kandidát ODS Petr Procházka. Podporu získával zejména na Jesenicku. I když drtivě zvítězil v Jeseníku, kde byl v letech 2006 až 2010 starostou, obsadil v celkovém pořadí až čtvrté místo. Jeho reakci se v sobotu během večera redakci získat nepodařilo.

Druhé kolo voleb do senátu se koná v pátek 19. a v sobotu 20. října. Jméno svého senátora budou lidé na Šumpersku a Jesenicku znát v sobotu 20. října v podvečer.

Výsledky 1. kola senátních voleb na Šumpersku a Jesenicku:

Zdeněk Brož (KDU-ČSL+NV):25,5% hlasů
Miloslav Vlček (ČSSD): 22,7% hlasů
František Mencner (KSČM): 19,3% hlasů
Petr Procházka (ODS): 15,1% hlasů
Jan Kubíček (nezávislý kandidát): 9,1% hlasů
Jana Němečková (TOP09+ STAN): 6,2% hlasů
Vilém Bruk (NÁR.SOC):1,3% hlasů
Novák Jiří (Suverenita): 0,8% hlasů