Vyřešit situaci s ubytovnou Sport se Podniky města Šumperka (PMŠ) snaží delší dobu. Budova potřebuje rekonstrukci za několik desítek milionů korun. Městská firma nyní postupně modernizuje sousední zimní stadion.

„Nemáme finance na obě stavby zároveň. Město má v nejbližších pěti letech jiné finanční priority a peníze nám poskytnout nemůže,“ objasnil ředitel PMŠ Patrik Tomáš Pavlíček.

Podniky se proto snaží najít nájemce nebo partnera, který by do Sportu na vlastní náklady investoval.

„Obdrželi jsme tři nabídky, jedna byla na provozování, dvě směřovaly do odkupu s investováním. Správní rada předložila radě města tu nejvýhodnější a rada města nám dala souhlas připravovat smlouvu o partnerství,“ řekl Patrik Tomáš Pavlíček.

Tyršův stadion v Šumperku hostil druhou červencovou sobotu vzpěračskou soutěž Šumperský valibuk 2018.
Šumperk po desítkách let hostil vzpěračské klání
Nový vodárenský vrt pro vodovod Zábřehu
Osmnáct tisíc lidí ze Zábřehu získá zdroj vody. Už jej vrtají

Co musí obsahovat rekonstrukce?

Prodej budou provázet přísné podmínky. Nový vlastník má do tří let objekt zateplit. Má zrekonstruovat pokoje ve třetím patře a ve čtvrtém vybudovat nové, celkově by tak počet lůžek vzrostl na stovku. Ubytovací a stravovací služby se zaváže poskytovat deset let. Po stejnou dobu zde ponechá hokejové kluby s jejich zázemím.

„Ubytovna Sport musí sloužit sportovcům a zájmům celého tamního areálu. Pro nás je důležité, že ji někdo zrekonstruuje, čímž nám ušetří třicet milionů korun (za rekonstrukci, pozn. red), které potřebujeme jinde,“ řekl místostarosta Šumperku Tomáš Spurný.

Vybraným partnerem je firma Robano. Jejími vlastníky jsou advokát původem ze Šumperku, který ve městě mimo jiné pronajímá byty, a podnikatel z Uherského Brodu.

Na nástupištích autobusového nádraží v Šumperku chybí cestujícím přístřešky.
Výheň nebo déšť. Cestujícím na autobusáku chybí přístřešky
Motorkáři na silnici v okolí Červenohorského sedla
VIDEO: Ze silnice na Sedle si motorkáři udělali závodní dráhu

Investice do stadionu

Patnáct milionů korun z prodeje hotelu Sport poslouží na vybudování nového zázemí hokejového klubu na severní straně zimního stadionu. Vzniknou zde nové šatny, posilovna, rozcvičovna a společenské prostory. Akce vyjde zhruba na 35 milionů korun. Zbývajících patnáct milionů již město vložilo do základního jmění PMŠ a pět má městská firma získat z vlastních zdrojů.

„Zázemí by se mělo letos a příští rok projektovat a realizovat v roce 2020,“ popsal časový harmonogram tajemník Městského úřadu Šumperk Petr Holub.