Obecní úřady plné lidí bez práce dožadujících se zaměstnání a kolabující starostové. Takový obrázek začíná budit ze snů starosty na Jesenicku.

Hrůzu a paniku u nich vyvolala informace o novele zákona o pomoci v hmotné nouzi. Stát se totiž mávnutím proutku zbaví problémů, které hodí na obce. Těm ale schází finance i aparát, aby nové povinnosti zvládly.

Novela má dobrou ideu. Nutí nezaměstnané, kteří jsou v evidenci úřadu práce déle jak půl roku, aby zdarma pro obec, v níž žijí, odpracovali měsíčně dvacet hodin. Bez potvrzení o odvedené práci jim podpora klesne o více než tisíc korun. Nyní je životní minimum 3126 korun, pokud však člověk nebude pracovat pro obec, dostane jen 2020 korun.

Myšlenka je jedna věc, realita je však i podle úředníků naprosto jiná. „Vidíme to jako problém. Ne každá obec je schopna najít pro každého žadatele práci. Klienti ale budou na obce tlačit, jinak se vystavují nebezpečí, že jim klesnou dávky,“ řekla Jana Křivánková, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Jeseník. „Dá nám někdo personalistu, hlídače, ochranné pomůcky? Tento výmysl zvýší náklady obce,“ děsí se budoucnosti starostka Velké Kraše Vlasta Kočí.

Informace o novele zákona jí doslova vyrazila dech. Neumí si představit, jak s malým aparátem na obci má zvládat další povinnosti a co nastane, až žadatele bude muset odmítnout.

„Vše se stejně sveze na starosty. My budeme nejhorší. Nám budou lidé nadávat, protože nikdo nechce přijít o peníze,“ zlobila se Kočí.

„Je řečeno a, ale nic víc. Neumím si představit, že ráno přijdu do úřadu a tady bude stát dvacet lidí. Nikdo neřeší, co máme dělat, když práce nebude. A co vůbec lidé mohou dělat, když nebudou proškoleni o bezpečnosti práce,“ vyjádřil své obavy starosta Uhelné Ludvík Juřík.

Stejně jsou na tom i ve Velké Kraši. „U nás nebude stačit ani chodba. A jakou jim mám dát práci, když není? Bez proškolení je nemůžu ani nechat vykopat jámu. Kdyby se zranili, spadne to na mojí hlavu,“ obává se starostka Kočí.

Stejně jako ostatní kolegové ví, kolik úsilí a nervů obnáší postarat se o fungování veřejně prospěšných prací. Když úřad práce přidělí do obce fluktuanta či alkoholika, není síla, která by ho donutila pracovat. Škody na zničeném nářadí jdou do tisíců.

Novela straší i ředitele Azylového domu Boétheia v Jeseníku Jana Zaorala. „Bojíme se toho, protože většina našich klientů je těžce umístitelných. Jestliže klesnou na životní minimum, tak z toho nezaplatí ani nájem. Měsíčně u nás platí dva tisíce tři sta, což je o dvě stě osmdesát víc, než co dostanou a kde vezmou peníze na jídlo?“ přiblížil situaci Zaoral.

Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi z roku 2006 vstoupila v platnost 1. ledna. První kontroly úředníků sociálních odborů odstartují 1. července, kdy uplyne nezaměstnaným půlroční lhůta.