Projektanti budou řešit zadní část sídliště, konkrétně okolí panelových domů 27 až 53. „Je to území, na kterém se již rekonstruovaly sítě. Revitalizace veřejných prostranství by měla sítě následovat,“ řekl starosta Zábřehu František John.

V rámci revitalizace by měly obnovou projít chodníky, zeleň, osvětlení nebo mobiliář. Studie, která je podkladem pro projektanty, počítá i s rozšířením parkovacích míst. Právě parkování je na Severovýchodě asi nejpalčivější problém.

„Odpoledne a navečer auta stojí, kde se dá. Dokonce i v křižovatkách. Řidiči se jim musí složitě vyhýbat. Je to nebezpečné,“ řekl Zábřežan Pavel Heger.

Den otevřených dveří v podniku Siemens v Mohelnici.
Siemens oslavil výročí rodinným dnem. Přišly tisíce lidí

Dva a půl tisíce obyvatel

Sídliště začalo vznikat v roce 1971. Tehdy bylo pojmenované po komunistickém prezidentovi Antonínu Zápotockém. Čítá tisíc bytových jednotek, podle odhadů na něm žije dva a půl tisíce lidí. Od svého vzniku neprošlo zásadní proměnou. Nový je například centrální chodník ke škole, alej podél hlavní ulice nebo některá dětská hřiště. Mezi domy naopak zůstávají nevyužité sušáky na prádlo, ze stromů prosychají smrky či vzrostlé břízy.

„Některé stromy byly špatné, tak je museli dát pryč. Hřiště pro děti jsou kolikrát všelijaké. Některé lavičky posbírali a nové už nedali. Jinak jsem tu ale spokojená,“ řekla seniorka, která na sídlišti žije deset let.

Slavnostní zakončení stavby opěrné zdi v Lipové-lázních.
Silnice u Lipové se už do potoka nesesouvá

Osm etap

Revitalizace sídliště je rozdělena do osmi etap. Dotknout by se neměla areálu základní a mateřské školy a kotelny, který je v soukromém vlastnictví. „Do etap jsme revitalizaci rozdělili i z dotačních důvodů. Dotace je možné získat v určité minimální a maximální výši. Každá etapa by byla jeden projekt,“ poznamenal starosta John.

Kdy by mohly práce na obnově sídliště začít, zatím vedení města nechce odhadovat. Náklady na obnovu celého území se budou pohybovat v desítkách milionů korun.

„Víme, že čistě z vlastních zdrojů to neufinancujeme. V příštích dvou letech to nevidím, že bychom kopli do země. Pokud by ale přišla hezká dotace, bylo by škoda ty peníze nevyužít,“ uvažuje starosta John.

V obnově sídlišť pokročil Šumperk i Jeseník. V Šumperku je téměř hotová revitalizace sídliště Prievidzská a radnice se chystá na sousední Sever. V Jeseníku je v polovině revitalizace sídliště 9. května, v přípravách jsou investice na sídlišti Pod Chlumem.

Priessnitzův dům v centru jesenických lázní.
Jeseník možná prodá Priessnitzův dům