Revitalizace se má týkat území mezi ulicemi Temenická, Langerova, Šumavská a Bratrušovským potokem. Na zdejším sídlišti se nachází 1251 bytů, v nichž žije odhadem přes 3100 obyvatel. To je každý osmý obyvatel města.

„Nelíbí se mi spousta věcí. Parkovací dům na kopci? Vždyť je umístěný pod paneláky. Proč předtím nebyla nějaká anketa, dotazník mezi lidmi?“ ptal se na lednovém veřejném projednání návrhu studie Ladislav Sebök, který na sídlišti vyrůstal.

K záměru po jeho představení přišlo na radnici několik připomínek. Jedna z nich měla formu petice. Výčet jednotlivých bodů zaplnil papír formátu A4.

„Týkají se různých věcí. Cyklostezek, parkování, zeleně nebo hřišť,“ shrnul tajemník Městského úřadu Šumperk Petr Holub.

Jeden z obyvatel například požaduje zachování velké asfaltové plochy před základní školou.

„Jsou věci, kde ustoupit nemůžeme, protože by pak projekt ztratil smysl. Jiné záležitosti jsou naopak velmi podnětné. Těmi má cenu se zabývat a vyhovět jim,“ řekl starosta Tomáš Spurný.

Jízda elektromobilem na vlastní kůži.
VIDEO: Žádná spojka a ticho v kabině. Redaktor Deníku poprvé řídil elektromobil

Vyřeší i stezky pro pěší

Změn tak oproti původnímu návrhu dozná například vedení stezek pro pěší.

„Lidé namítali, že přístupové cesty od paneláků přímo nenavazují na hlavní chodník. Takové připomínky jsou relevantní a do studie se zapracují,“ dodala místostarostka Irena Jonová.

Úředníci nyní se zpracovatelem studie záměr podle podnětů veřejnosti dopracovávají. Následně se uskuteční další jednání se zástupci vlastníků jednotlivých domů. Začátkem března půjde dokument do rady a jakmile jej schválí zastupitelstvo, bude město žádat ještě na letošní rok dotaci na první etapu obnovy sídliště.

Celá revitalizace je rozdělena do patnácti fází, každá má vyjít zhruba na dvanáct milionů korun. Město předpokládá, že polovinu nákladů každé etapy uhradí dotace.

Stefan Szewczyk před svým domem v Travné, kam se už dva roky marně snaží zavést telefon a internet.
Obyvatelé Rychlebských hor mají šanci na mobil i internet