Andrew Feustel je americký astronaut. Na mise v roce 2011 a 2018 s sebou vzal figurku populárního Krtečka od Zdeňka Milera. Jeho žena má totiž české kořeny. Česká akademie věd uspořádala při této příležitosti vzdělávací projekt. Jeho součástí byla akce Posviťme astronautům na cestu. Fanoušci kosmonautiky se v jejím rámci loni v květnu fotili, jak symbolicky svítí v době přeletu stanice ISS nad Českem. Bylo to v době, kdy na stanici cestoval Krteček-astronaut.

„Synova fotka byla vybrána jako jedna z deseti a na stanici ISS se dostala,“ řekla matka Tomáše Schauera Anna Zieglerová.

S Andrew Feustelem se Tomáš osobně setkal 9. dubna v Olomouci. Americký astronaut zde vystoupil v rámci svého přednáškového turné po Česku. „Byli jsme slavnostně pozváni na Pevnost poznání, kde nám byl slavnostně předán certifikát, že se Tomášův obrázek dostal na vesmírnou stanici. Bylo to v úterý a ve čtvrtek měl Tomáš narozeniny. Od Andrew Feustela tak dostal také vlastnoručně podepsanou fotku s přáním k narozeninám,“ popsala maminka jedenáctiletého hocha.

Dodala, že to pro ně byl velký zážitek. „Tomáš se tím samozřejmě pochlubil ve škole, takže tím vzbudil rozruch,“ dodala Anna Zieglerová.

Budování cyklostezky mezi Zábřehem a Leštinou, stav v úterý 16. dubna.
Cyklostezka do Leštiny se už rýsuje
Hotel Eliška I v areálu velkolosinských lázní.
Losinské lázně opravují i budují. Hotový je už spojovací krček