Na rozdíl od přehlídky pořádané před třemi týdny krajem dostaly víc prostoru školy, které působí mimo Olomoucký kraj. Tvoří polovinu z osmadvaceti vystavovatelů. Prezentuje se na příklad varhanářská škola z Krnova, zahradnická škola z Litomyšle, uměleckoprůmyslová škola z Velkých Opatovic nebo polygrafická škola z Olomouce

Deváťáci a jejich rodiče mohou na akci nejen získat informace o studijních a učebních oborech, ale také vidět studenty škol v akci. Na příklad budoucí zahradníci ze Střední školy sociální péče a služeb předvádějí výrobu vánočních ozdob a svícnů, kuchaři zase výrobu dekorací z ovoce. Kadeřnice ze šumperského učiliště mají vedle svých kolegů truhlářů a obráběčů kovů malé kadeřnické studio.

Soukromá střední odborná škola Prima z Rýmařova představuje mimo jiné zcela nový obor vzdělávající pracovníky v lázeňských službách a ve službách wellness. Studentky přímo na místě předvádějí masáže.

„O obor byl letos velký zájem. Při jeho otevření jsme vycházeli z požadavku úřadu práce, tito pracovníci na trhu práce chybějí, uplatnění v praxi mít určitě budou,“ řekl zástupce ředitele školy Marek Bocián.

Střední odborná škola hotelnictví Uničově láká studenty na notebook, který v prvním ročníku dostanou zdarma. Budoucí lesáci ze Střední lesnické školy Hranice přijeli v uniformách a potvrdili, že část studentů v nich chodí i do školy.

Každopádně nejsou na školních chodbách vidět žádné rifle a trička. Když už ne uniforma, tak společenské kalhoty, košile a kravata jsou povinné. Hranická škola je neprestižnější ze tří škol v republice, které obor vyučují.