Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Obrovsky mě nabíjejí lidé, kteří se k nám vracejí, protože jim naše sýry chutnaj

Šumperk – Je to jedna z nejmenších „dílniček", jaké jsem kdy viděla. Přesto zde dokážou prakticky na pětníku vykouzlit úžasné věci. A jak jsou voňavé! Ocitla jsem se totiž ve výrobně sýrů. Sídlo má v Kozinově ulici v Šumperku v bývalé bourárně masa nedaleko bývalé sauny.

14.6.2013
SDÍLEJ:

Sýrařka Dita Ferancové ve své výrobně, která sídlí v Kozinově ulici v Šumperku v bývalé bourárně masa.Foto: DENÍK/Soňa Singerová

Sýrárna je doslova čerstvá, a to nejen stářím, funguje totiž necelé dva roky, ale i svým sortimentem. Sýrařka Dita Ferancová se specializuje na čerstvé sýry. V její miniprodejničce, která je u výrobny, si však můžete koupit také pařený sýr, ricottu i skvělé pomazánky z čerstvého sýru. „Jsou zaručeně dietní," zdůrazňuje energická Dita.

Sýrařka Dita Ferancové ve své výrobně, která sídlí v Kozinově ulici v Šumperku v bývalé bourárně masa.

A jak se k výrobě sýrů dostala? Tak trošku klikatě. „Vystudovala jsem střední odbornou školu v Uničově se zaměřením na hotelnictví a turismus. Asi tři roky jsem pracovala v Rakousku, kde jsem si vyzkoušela snad všechny možné posty v hotelu od pokojské až po recepční. Po návratu do Šumperka jsem se dál živila jako recepční i díky mé dobré znalosti němčiny," vypráví Dita.

K sýrům si přičichla díky svému bratrovi, který ji požádal v roce 2007 o pomoc při rozjezdu výrobny sýrů v Brníčku.

Sýrařka Dita Ferancové ve své výrobně, která sídlí v Kozinově ulici v Šumperku v bývalé bourárně masa.„Musím se přiznat, že mě to doslova vtáhlo. Učila jsem vyrábět sýry v Itálii i na Slovensku. Chtěla jsem hlavně propojit kvalitu a zdravou výživu, takže jsem se pídila po tradiční výrobě," prozradila své začátky Dita Ferancová.

Po třech letech se rozhodla osamostatnit a založit s manželem vlastní rodinný podnik přímo v Šumperku.

Přiznává, že to bylo zřejmě to nejsložitější období.

„Peníze jsme dali dohromady díky rodině, hodně nám pomohli i přátelé – buď půjčkou, nebo přiložili ruku k dílu. Podařilo se nám získat dotace z úřadu práce i nadačního fondu Dalkia. Nejhorší bylo zdolat úředního šimla. Na druhou stranu musím přiznat, že třeba na veterinární správě nám hodně pomáhali," vzpomíná sýrařka na dobu zhruba před dvěma roky.

Nyní je už ve svém a každý den kromě neděle dokáže zpracovat 200 litrů čerstvého kravského mléka, které bere z farmy v Rovensku. „Je osvědčená a drží si špičkovou kvalitu," pochválila dodavatele hlavní suroviny Dita. Do dvou hodin od nadojení musí začít s výrobou, jinak se mléko, které není pasterizované, začne kazit.

„Nepoužívám žádné chemické látky, jediným konzervantem je mořská sůl, kterou dovážím z Itálie. Vše děláme opravdu ručně a tradiční cestou. Například pařený sýr mi projde minimálně desetkrát rukama, než se dostane k zákazníkovi," říká Dita, která chvilku nepostojí a i při našem povídání ručně zpracovává základní hmotu pro výrobu sýrů – sýřeninu.

Sýrařka Dita Ferancové ve své výrobně, která sídlí v Kozinově ulici v Šumperku v bývalé bourárně masa.Nejprve ji vybírá do síta z nerezového kotle, pak ji uhněte do bochánků, ze kterých zručnými pohyby vymačkává přebytečnou syrovátku. Pak bochánky vkládá do horké vody, kde si odpočinou, po chvíli je opět bere do rukou a vtlačuje do ručně vyřezávané dřevěné formy. Během prostojů si krájí ořechy nebo olivy, které zase přidává do čerstvých sýrů. Právě ten s ořechy získal nedávno ocenění Výrobek Olomouckého kraje 2012.

Zdůrazňuje, že prioritou je pro ni kvalita a čistota provozu. „Nechci zatím vyrábět více sýrů, ale zdokonalovat je. Mým velkým snem je rozjet výrobu velkých sýrů. Už zkouším zhruba pětikilový zrající sýr máslové chuti. Mám pro něj název – bude to Šumperák. K tomu ale potřebuji další investici na takzvanou zrající místnost. Tento sýr totiž potřebuje zrát za stálé teploty tři měsíce. Proto je jeho výroba zatím sezonní záležitostí. Můžu se do ní pouštět právě kvůli teplotním podmínkám jen na jaře a na podzim," vysvětluje sympatická čtyřiačtyřicátnice. Se sýrovým bochníkem se doslova mazlí a přiznává, že k sýrům také promlouvá.

Tvrdí, že má před sebou ještě běh na dlouhou trať. „Stále se mám co učit a zdokonalovat. Už teď vím, že dva roky na rozjezd firmy je v tuto dobu málo. Dávám si ještě dva roky, ale věřím že přežijeme a dětem budu moci předat prosperující rodinou firmu," uvedla Dita, která je ráda, že osmnáctiletou Aničku a sedmnáctiletého Matouše k práci v sýrárně nemusí přemlouvat.

„Baví je to a třeba při vážení surovin či hotových sýrů jsou přesnější a pečlivější než já," říká s úsměvem.  Přiznává, že práce nikdy nekončí. Když není ve výrobně tak obvolává dodavatele či odběratele, o víkendech jezdí své výrobky prodávat na farmářské trhy po celé Moravě. „Je to tak padesát na padesát. Polovinu času trávím ve výrobně, druhou polovinu pak u telefonu nebo na trzích či cestách za zákazníky. Není jednoduché prosadit neznámý výrobek na trhu a vůbec v této době skočit do podnikání," říká Dita, která i po dvou letech od rozjezdu rodinné firmy stále bojuje o přežití.

„I když mi pomáhá rodina, výrobna uživí jen jednoho člověka. I v našem podnikání je cítit krize. Naši odběratelé objednávají raději méně, ale častěji," krčí rameny. A tak trochu zaváhá, když se ptám, zda by po tom všem do toho šla znovu. „Možná ne. Ale na druhou stranu mě obrovsky nabíjí lidé, kteří se k nám vracejí, protože jim naše sýry chutnají," dodala sýrařka.

Autor: Soňa Singerová

14.6.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Nehoda na Mohelnickém kopci
4

V mlze se na Mohelničáku srazily dva kamiony

Ilustrační foto

Rozloučili jsme se

4. kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

Prsten za 15 tisíc korun od zlatnického mistra Zbyňka Zimčíka z ateliéru Filip v Uherském Hradišti a dva krásné romantické pobyty v hotelech Starý zámek Napajedla a Spa hotel Lanterna. Právě o tyto atraktivní ceny se hraje v dalším ročníku oblíbené soutěže Svatební pár Deníku.

Babí léto si o víkendu neužijeme, neděle proprší

Zatímco v pátek se teploty ještě vyšplhají ke dvacítce, o víkendu klesnou až k 10 stupňům.

Škola začala učit první včelaře, gymnázium láká na sportovní lezení

Na učilišti v Horních Heřmanicích začínají mladí lidé pronikat do tajů včelařství. Střední škola gastronomie a farmářství je jedinou v kraji a jednou z mála v republice, která tento obor vyučuje. Na nové zaměření láká i sportovní obor gymnázia v Jeseníku.

Havarovaný jeřáb z hrany nádrže hasiči shodili do vody

Až sedmý den po tragické nehodě na dolní nádrži hydroelektrárny Dlouhé Stráně se podařilo havarovaný bagr z hrany nádrže odstranit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení