Právě tyto dobroty dostaly certifikát Top výrobek Olomouckého kraje.

Stejnou pozornost si vysloužily i místní speciality Rychlebské klobásy a oříškové Jesenické rohlíčky, které se rodí v rukou studentů Středního odborného učiliště potravinářského v Jeseníku. Úspěch jesenických firem je velký. Do krajské soutěže, která se koná jednou za dva roky, přihlásili podnikatelé celkem 78 výrobků. Uznání odborníků se dočkalo 14 z nich. Šest jich přitom putuje na Jesenicko.

Agroprodukt Supíkovice a jejich Selská pekárna navíc není mezi oceněnými nováčkem. Před dvěma roky dostala firma certifikát za žitný chléb. Nyní k němu přibyla i cena pro kmínový chléb a vánočku. Skvělou kvalitou kozího sýru se zase chlubí Zemědělské družstvo Jeseník. S novinkou Coconut – cremem uspěla v krajské konkurenci likérka Trull Holding Mikulovice.

„Úspěšnost jesenických firem nás překvapila. Ukazuje to, že na Jesenicku se podnikat dá, i když se traduje, že tady dávají lišky dobrou noc,“ řekl při předávání certifikátů místostarosta Jeseníku Vladimír Cupal (nez.).