„Říkala jsem, ať to dají mladším, ale sestřička a dcera mě přemluvily. To víte, že jsem ráda. Vakcíny je málo, je to vzácnost. Jiná ochrana není,“ děkovala za první dávku očkování třiadevadesátiletá Aurélie Balášová z Bohuňovic.

V ordinaci své praktické lékařka Jarmily Ševčíkové dostala zároveň potřebné informace o vakcíně, průběhu očkování a tvorbě protilátek s doporučením, aby jedla dostatek bílkovin, které jsou důležité při tvorbě protilátek v příštích dvou týdnech.

„Teď ještě počkáte dvacet až třicet minut v čekárně a pak se na vás budeme těšit v květnu, kdy si vás pozveme na druhou dávku vakcíny,“ loučila se po osmé hodině sestřička s naočkovanou seniorkou a její dcerou, která špatně chodící maminku doprovázela.

Péče o nemocné s covidem. Ilustrační foto
Epidemie v kraji opět zesiluje, šíří se britská mutace

Většina dávek na sever kraje 

Pro praktiky v Olomouckém kraji bylo podle Ševčíkové, která je zároveň krajskou předsedkyní Sdružení praktických lékařů pro dospělé, vyčleněno pro první březnový týden celkem 700 dávek vakcíny společnosti AstraZeneca. Ta je vhodnější k použití v ordinacích praktiků, neboť nevyžaduje takové podmínky ke skladování jako v případě vakcíny od firmy Pfizer.

AstraZeneca se skladuje v chladničkové teplotě dva až osm stupňů Celsia po celou dobu.

Většina dávek určených pro praktiky v rámci kraje poputuje na Šumpersko a Jesenicko. Během týdne by v ordinacích měli vyočkovat 500 dávek.

„Pacienti v těchto horských okresech mají hůře dostupné očkovací centrum a zároveň je zde velmi málo 80+ proočkovaných,“ uvedla Jarmila Ševčíková.

Hranice obcí v ČR.
Mapa katastrů všech obcí: Zjistěte, kam smíte a kam ne. Stačí zadat své místo

Vyladili jsme postup

Na Olomoucku bude pro dvě ordinace praktiků k dispozici celkem 200 dávek. Stovku si v pátek vyzvedla Ševčíková v očkovacím centru v Olomouci, které je rovněž distribučním místem vakcíny. V Litovli spustí praktická lékařka vakcinaci v průběhu příštího týdne.

„Začala jsem už dnes, abych to celé odzkoušela, vyladili jsme postup a mohla jsem informovat ostatní praktické lékaře, kteří projevili zájem očkovat ve svých ordinacích proti covidu,“ vysvětlila sobotní termín.

O vakcínu projevila zájem více než stovka jejích pacientů.

„Zhruba polovina je již rozočkována v očkovacích centrech, kde dostanou také druhou dávku. Další pacienti projevili zájem o očkování tady v ordinaci v Bohuňovicích. Budou z ISINU (Informačního systému infekčních nemocí) přepsáni do centrálního rezervačního systému,“ dodala.

Turisté u chaty Jiřího na Šeráku. 9. ledna 2021
"Virus umí sejmout i zdravé a sportovce". Chata na Šeráku zavírá

Očkování 70+

Od 1. března se budou moci registrovat na očkování proti onemocnění Covid-19 osoby starší 70 let. Registrace bude probíhat přes Centrální rezervační systém na stránkách registrace.mzcr.cz. Registraci je nutné zahájit vyplněním telefonního čísla, na který přijde PIN kód, který registrující zadá do systému. Následně vyplní osobní údaje a vybere očkovací místo, které preferuje. Po odeslání žádosti osoba obdrží SMS s PIN2, který slouží k rezervaci samotného termínu očkování. Ten si zájemce o očkování vybere na webu rezervace.mzcr.cz, kde si po zadání čísla pojištěnce (rodného čísla) a PIN2 zvolí datum a čas prvního očkování, který mu nejvíce vyhovuje. Termín druhého očkování je vygenerován automaticky, a to na místě, které dotyčný zvolil. Rezervaci je nutné provést do 72 hodin od obdržení PIN2.Řazení k očkování v samotném Centrálním rezervačním systému probíhá podle věku. V pořadí rezervací tedy nerozhoduje čas registrace, ani zdravotní stav.
Už od 27. února je umožněna registrace k očkování také pedagogickým pracovníkům a zaměstnancům škol a školských zařízení.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Přerovsko a Prostějovsko zatím bez vakcín

Očkovat ve svých ordinacích chtějí desítky praktických lékařů z celého Olomouckého kraje. Pro okres Přerov a Prostějov zatím podle šéfky sdružení pro první týden nejsou vakcíny k dispozici.

„Vakcín je nedostatek. Situace je, jaká je. Ale v dalším týdnu bychom již chtěli očkovat rovnoměrně po celém kraji. Uvidíme, kolik vakcíny dostaneme,“ pokrčila rameny Ševčíková.

Někteří praktici se před startem vakcinace potýkají s nedostatkem aplikačního materiálu. Ten jim podle původních informací z Ministerstva zdravotnictví měl přijít spolu s dodávkami vakcíny. „Nestalo se tak a museli jsme si to zajistit sami, což není vůbec snadné,“ poznamenala Ševčíková.

V Olomouckém kraji, kde se od začátku roku očkuje ve všech nemocnicích a mobilními týmy v zařízení sociálních služeb, bylo do pátku podáno 38 705 dávek. Přeočkováno, tedy po aplikaci druhé dávky, je 14 713 seniorů, zdravotníků a dalších osob z prioritních skupin.

Vyšetření protilátek proti onemocnění Covid-19 na olomoucké poliklinice, 8. prosince 2020
Naočkovaní mají dost protilátek, zjistil test v Olomouci. Vyšetří i veřejnost

AstraZeneca? 100% účinná proti těžkému průběhu

Vakcína od společnosti AstraZeneca, kterou mají očkovat praktici je podle odborníků vysoce účinná u všech věkových skupin, tedy včetně seniorů 65+ i 70+.

„Je 100% účinná proti závažnému průběhu covidu, proti hospitalizacím a proti úmrtím. Člověk, kterému bude tato vakcína aplikována, má jistotu, že po onemocnění covidem nebude mít těžký průběh a neumře,“ ujistil Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti a vedoucí Epidemiologické skupiny při Ministerstvu zdravotnictví ČR.

Po 14 dnech po aplikaci první dávky se vytváří vysoká hladina protilátek. Ta se velmi zvyšuje po druhé dávce.

Jaká rizika se s vakcínou pojí? Nejčastěji pozorované nežádoucí účinky vakcíny Covid-19 AstraZeneca byly obvykle mírné nebo středně závažné intenzity a odezněly během několika dnů po vakcinaci.

Objevila se bolest a citlivost v místě vpichu, bolest hlavy, únava, bolest svalů, celkový pocit nepohody, zimnice, horečka, bolesti kloubů a pocit na zvracení. Postihovaly více než jednoho člověka z deseti.