Zájemci se dozvědí, jak volit správné potraviny či podle čeho vybírat a co sledovat na obalech výrobků. Kromě měření hmotnosti, množství tuků, vody a svalů v těle čekají na návštěvníky také ukázky zdravého stravování, ochutnávky nutričních drinků nebo možnost objednat se do nutriční ambulance.
Světový den výživy si už od roku 1981 připomíná každoročně 16. října víc než sto padesát zemí světa. Původně upozorňoval na nedostatek potravin zejména pro obyvatele rozvojových zemí. Počet hladovějících za posledních dvacet let však klesá. Přibývá naopak těch, kteří umírají v důsledku nevhodné nebo příliš bohaté stravy.
Počtem lidí s nadváhou nebo obezitou se drží Česká republika na předních příčkách evropského žebříčku.
Obezitou u nás trpí zhruba dvacet procent populace. Vedle nedostatku pohybu je základní příčinou nadměrné hmotnosti nevhodná skladba jídelníčku.
Při výběru potravin hledají Češi známku českého původu. Ta však ještě nehovoří nic o výživové hodnotě. Spotřebitelé se naučili hledat označení aromat a konzervantů, v minimální míře však sledují to, z čeho je vlastně daná potravina vyrobena a zda jednotlivé výživové složky přispívají jejich zdraví.