Znemožnila tak obnovení strany v jediných dvou obcích republiky, jimž výkonná rada ODS v březnu odebrala licenci kvůli spolupráci s komunisty.

Tu ovšem postižená sdružení odmítají. O licenci přišla na základě doporučení rady oblasti, přesněji řečeno těsné většiny jejích členů zastupujících Šumperk, Mohelnici a Bludov. Šestice v čele s předsedou oblasti Ladislavem Kavříkem také na zasedání v pondělí večer přehlasovala zbývající členy a zmařila snahu vytvořit v Zábřehu a Dubicku nová sdružení.

Prohloubila se tak krize ODS v šumperské oblasti, kterou už několik měsíců zmítá válka mezi dvěma skupinami. Proti výše zmíněným silným organizacím stojí třináct sdružení v menších obcích a také členové obou zrušených buněk.

„Oblastní rada nemá v současné situaci mandát na to, aby licenci doporučila. Je v podstatě na odchodu, neměla by tedy činit žádná zásadní rozhodnutí,“ zdůvodnil postup Kavřík. Reagoval tak na výzvu svých odpůrců, aby svolal sněm, který by měl na programu právě odvolání rady a volbu nové.

Student práv a politologie Miroslav Trávníček, který se pokusil založit novou buňku ODS v Zábřehu, považuje zdůvodnění za výsměch. „Když měla rada dostatečný mandát na to, aby zařídila zrušení organizací, měla by ho mít i na doporučení novým,“ řekl Trávníček. Dodal, že metody předsedy oblasti mu připomínají doby totalitního režimu.

Bývalý předseda zábřežské buňky ODS Bedřich Jurníček komentoval rozhodnutí ještě ostřeji: „Je to parta korytářů uvnitř ODS, která udělá vše pro to, aby sdružení, která nemá pod kontrolou, licenci nedostala. Cílem je znovu si podřídit celou oblast,“ míní Jurníček.

Ladislav Kavřík svolal oblastní sněm na konec července, což se jeho odpůrcům nelíbí, protože je to doba dovolených. Zástupci Šumperka a Mohelnice navíc v radě prosadili změnu klíče pro určení počtu delegátů. Místo dřívějších tří bude teď jeden delegát zastupovat pět členů.

Je to snaha matematicky nás vyšachovat ze hry. Asi jim takový poměr víc vyhovuje. Možná chystají nábor nových členů. Se svým návrhem stanovit uzávěru počtu delegátů na současný počet členů jsem neuspěl,“ řekl místopředseda oblastní rady Josef Sobotík z Dubicka.

Ladislava Kavříka se včera nepodařilo zastihnout. „Počet delegátů se neustále zvyšuje, i při novém klíči jich bude asi sedmdesát. Klíč je nový, ale novou je i situace, kdy se bude rozhodovat o odvolání rady oblasti,“ řekl další člen rady Vladimír Vlček z Bludova.