Možná se ani nedozvěděl, že někdo velmi riskoval a z trosek vynesl část lavic a také osm nepoškozených vitrážových oken včetně toho, které se svou ženou synagoze věnoval.

Určitě by uvítal, že zachráněné památky, které léta odpočívaly v soukromé garáži, se o 70 let později dostaly do Loštic, kam za první republiky jezdíval sloužit bohoslužby. Složitými cestami získal okna i lavice spolek Respekt a tolerance, který se zabývá historií Židů v regionu.

„Zábřežský Vitrail Servis právě dokončil restaurování oken, na které nám významně přispěl Nadační fond obětem holocaustu. Společně s lavicemi tvoří okna jakýsi symbolický památník obětem holocaustu; budou zapsána do seznamu památek a stanou se součástí chystané expozice v loštické synagoze,“ řekl předseda spolku Luděk Štipl.

Restaurování se zaměřilo především na olověnou síť, která byla už křehká, částečně zborcená, takže některé části vitráží se vyboulovaly. Sklíčka při pohybu cinkala, při každé manipulaci s okny hrozilo, že se rozsypou. Chybějící sklíčka restaurátor nově vyrobil a doplnil malbu v trochu jiném odstínu, aby bylo jasné, že jsou nová. Součástí každé vitráže je i velká skleněná tabulka se jménem dárce, který okno zaplatil a synagoze daroval.

Dvě malá okna mohou zájemci vidět v expozici v synagoze v Úsově a v muzeu v Mohelnici, jedno velké bude zapůjčeno do modlitebny Židovské obce v Olomouci. Ostatní jsou prozatím uložena v obřadní síni radnice v Lošticích. „ Než bude dokončena oprava synagogy, umístíme okna do přední části síně, aby si je případní zájemci mohli prohlédnout,“ řekl starosta Ctirad Lolek.