Teploměr ukáže i přes třicet stupňů, takže opalovací krém, pokrývka hlavy, dostatek tekutin a také drobné na zmrzlinu přijdou vhod nejen u vody.

V pátek bude obloha nejprve jako vymetená a rtuť atakuje až 31 stupňů Celsia. Na horách maximálně 25 stupňů. Během dne připlují mraky, které ojediněle přinesou přeháňky nebo bouřky.

Podobný scénář nabídne celý víkend.

„Zpočátku skoro jasno až polojasno, později možné přeháňky i bouřky. Ojediněle i silné,“ varuje meteorolog Zbyněk Návrat.

V sobotu rtuť teploměru nepřesáhne 28 stupňů, v neděli místy naměříme až 32 stupňů. Teplo a dusno lze očekávat i v noci.

Pro celý region byla vydána výstraha před vysokými teplotami. Nízký stupeň nebezpečí platí v pátek od 12 do 20 hodin. Delší pobyt na přímém slunci ale bude lepší omezit i v následujících dnech.

„Hodnoty UV indexu budou v poledních hodinách velmi vysoké. Doporučuje se používat sluneční brýle, pokrývku hlavy a chránit pokožku,“ doplnili zástupci Českého hydrometeorologického ústavu. 

Výhled na příští týden zatím předpovídá stále letní teplo, třicítky nás ale zřejmě už nečekají. Nejvyšší teploty by se měly pohybovat mezi 24 a 28 stupni, nebe bude většinou polojasné či oblačné.

Ilustrační foto
Je sucho, lidé na Zábřežsku nesmí odebírat vodu z toků
Bourání skladiště u železniční stanice Šumperk
Stavba terminálu v Šumperku začala, skladiště jde k zemi