Obchodníci, kteří tu mají své provozovny, jsou čím dál nervóznější, protože prodělávají. Majitelka květinářství v Třebovské ulici Milena Vyhlídalová má už třetí měsíc jen pětinovou tržbu a obává se, že brzy nebude mít na nájem.

„V dubnu a květnu bývá hlavní sezona, kdy vydělávám na zbytek roku. Teď se sem ale lidem přes to oranisko nechce. Hodně zboží vyhazuji, navíc je tu hrozný prach a hluk. Když začal jezdit válec a udusávat zeminu, padalo mi zboží z regálu. A dvěma sousedům praskla zeď," řekla Milena Vyhlídalová.

Řada dalších obchodníků hlásí, že jim tržba klesla na polovinu a volají po nějaké finanční kompenzaci ze strany radnice. Někteří už to vzdali. Zavřela například restaurace Na Náměstí, protože nemůže provozovat předzahrádku. Otevřený nechala pouze bowling v patře domu.

„Naříkají všichni obchodníci, kteří jsou závislí na zákaznících z Mohelnice. Místní jdou raději nakoupit jinam. Našeho butiku se ale stavba téměř nedotkla, protože osmdesát procent našich zákazníků není odtud. A když už  přijedou, tak někde dál od náměstí zaparkují a do butiku si dojdou," řekl spolumajitel butiku v Třebovské ulici Luděk Hanák.

Radnice o potížích obchodníků ví. „Budeme se o nějaké formě kompenzace ve vedení města a na radě bavit, ale jaký bude výsledek, to nelze předvídat. Určitě chceme pořádat na náměstí různé akce a tím sem přitáhnout lidi, což by mohlo obchodníkům přinést tržby. Ale to je dlouhodobá záležitost, ne okamžité řešení jejich tíživé situace," řekl místostarosta Antonín Navrátil (TOP 09).

Vedle obchodníků mají problémy i lidé, kteří v centru bydlí. Někteří parkují u autobusového nádraží, jiní za radnicí.

„Večer a brzy ráno, než stavbaři nastoupí, se dá vjet i ulicí Třebovskou. Jakmile tu ale začne úřadovat bagr, musíme vjíždět Hřebíkářskou uličkou," řekl Luděk Hanák.

Zaparkovat v blízkosti centra je ovšem dnes velký problém - už proto, že parkoviště u Brusovy hospody zabral sklad dlažebních kostek. Auta stojí, kde se dá. „Je to tady teď tak trochu Divoký Západ, ale nezbývá, než to vydržet. Ještě tři měsíce a pak budeme hotové dílo obdivovat," řekl Mohelničan Jaroslav Synek.

Rekonstrukce historického jádra města už pokročila na ulici Olomouckou až po autobusové nádraží. Povrch celé jižní poloviny náměstí je odkrytý, na severní straně, kde rekonstrukce začínala, se naopak už činí dlaždiči. Akce za 28 milionů korun  má být hotová do konce září. Zejména náměstí projde dokonalou proměnou.

„Objeví se tu mimo jiné nová kašna a středový ovál bude vydlážděn bíložlutou a růžovou žulou do tvaru trojúhelníků, které mají evokovat kužely z městského znaku," uvedl Petr Michek z oddělení rozvoje a investic mohelnické radnice.