Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) letos na jaře uvedlo, že by opravy části nejdůležitější spojnice Jesenicka se zbytkem České republiky mohly začít ještě v tomto roce. Práce však dosud nezačaly.

Dlouho očekávaná rekonstrukce je „papírově" připravena. Čeká se však na vyhlášení soutěže na stavební firmu, která rekonstrukci provede. A na přidělení potřebných peněz.

„Cesta ze Sedla do Koutů vypadá pořád stejně. Silničáři jen opravili největší výtluky po zimě, ale žádná velká rekonstrukce se tu nekoná," řekl Jaromír Pavelka, který po tomto tahu jezdí několikrát za měsíc.

Podle ředitele olomoucké správy ŘSD Martina Smolky je situace okolo stavby Červenohorské sedlo – jih stále stejná. „Ze strany Ředitelství silnic a dálnic je stavba připravena. Čekáme na alokaci finančních prostředků ze strany ministerstva dopravy a na pokyn k zahájení veřejné soutěže," sdělil Smolka.

Ministerstvo dopravy zatím neví, kdy bude zakázka vyhlášena. V tuto chvíli není jisté ani to, zda na akci budou příští rok peníze.

„Na Vládě České republiky bude projednáván návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury pro rok 2014. V návaznosti na výsledek tohoto projednání bude definitivně rozhodnuto o zdrojovém krytí této akce tak, aby v případě přidělení dostatečných zdrojů mohla na jaře příštího roku začít její realizace. O termínu vypsání veřejné soutěže na zhotovitele stavby zatím rozhodnuto nebylo," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Roman Kluzák.

Při rekonstrukci dostane novou podobu osm kilometrů silnice. Ta zdaleka nebude mít jen nový asfalt. V některých místech se rozšíří, přibudou kolem ní například i bezmála dva kilometry opěrných zdí. Podle prozatímních předpokladů by cena díla bez DPH měla překročit 620 milionů korun.

Rekonstrukce by měla trvat dva roky. Stavbaři by na uzavřeném úseku měli pracovat přes léto, od listopadu do března má být cesta průjezdná. Objízdná trasa přes Ramzovou i další komunikace do vnitrozemí totiž bývají v zimě pro kamiony často nesjízdné.

Na cestách prvních tříd na jiných místech v regionu se však řidiči dočkají lepšího asfaltu ještě letos. ŘSD během podzimu chystá rozsáhlejší opravy povrchů silnic mezi Bludovem a Šumperkem, Petrovem a Klepáčovem a ve Štítech. Na Jesenicku se firmy pustí do práce mezi Adolfovicemi a Mikulovicemi.

V těchto dnech ŘSD na tyto akce dokončuje veřejné soutěže. Navíc plánuje zahájit opravu mostu mezi železničním přejezdem u Habermanovy vily a začátkem obce Bludov. Řidiči budou místo objíždět po provizorním přemostění.