„Po šestnácti dnech bylo pátrání ukončeno. S největší pravděpodobností se jedná o pohřešovanou ženu,“ informovala policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová s tím, že totožnost oběti zjišťují. Vzhledem k tragické a pro rodinu citlivé události se k případu nebude více vyjadřovat.

Starosta Oskavy Stanislav Hýbner dosud žádné oficiální informace o obyvatelce neobdržel.

„O nálezu těla jsem se dozvěděl ve středu od starosty Libiny, ale oficiálně nám nikdo nic neoznámil,“ prozradil Deníku ve čtvrtek ráno.

Pátrání 17. června 2020 po seniorce z Oskavy ztracené při při bleskové povodni 7. června.
Ženu, kterou vzala v Oskavě voda, hledalo 70 policistů. A my byli u toho

Podrobnosti nesdělil ani jeho kolega z Libiny Aleš Skála, který se o výsledku pátrání doslechl na středečním zasedání valné hromady.

„Víme, že bylo nalezeno tělo. Zatím se jen domníváme, o koho může jít, nemáme žádné relevantní informace.“ řekl.

Po obyvatelce Oskavy v uplynulých dvou týdnech pátrali policisté, hasiči i dobrovolníci. Do terénu byl nasazen i policejní potápěč a vrtulník. Zpočátku pátrací akci komplikovaly zvýšené hladiny okolních toků, bahno i další naplaveniny. Pokud identifikace potvrdí nález pohřešované, zapíše se seniorka do smutných statistik jako druhá oficiální oběť povodní zasažené oblasti.

Bouřka? Všude bílo

Silná bouřka zasáhla Uničovsko a část Šumperka v neděli 7. června večer a během noci na pondělí způsobila spoušť, jakou místní nepamatují.

Následky bleskové povodně v Oskavě v pondělí 8. června 2020.
Takovou pohromu nepamatujeme ani v ´97, říkají Oskavští

„Vypadalo to jako sněhová vánice. Všude bílo. Na poslední chvíli jsem zachraňoval psa, králíky, slepice. Jedna se utopila. V nazouvákách jsem běhal po zahradě a uvolňoval plotky, aby měla voda kudy téct pryč,“ popsal Deníku dramatickou noc devětačtyřicetiletý Zdeněk Šenk z Břevence. Právě tato součást Šumvaldu dopadla nejhůře a pochází odtud i první potvrzená oběť živlu.

První oběť? Neměla šanci na přežití

Osmačtyřicetiletou Hanu Večeřovou zavalilo množství vody a bahna přímo v pokoji rodinného domu. Když se tlakem rozbilo okno v přízemí, Petr Večeřa se synem a synovcem stačili utéct na schody do patra. Jeho manželku silný proud strhl do zadní části pokoje.

„Voda s bahnem během několika vteřin zaplavila celé přízemí domu až po strop a nešťastná žena neměla šanci na přežití,“ uvedla policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Osudným se rodině stal přívalový déšť, který z nedalekého lesa strhl klády. Ty postupně narážely do domu Večeřových a vytvořily obrovskou hráz. Hladina vylétla vzhůru a masa vody obstoupila dům, silný tlak poté rozbil okno pokoje, v němž se zrovna nacházeli jeho obyvatelé.

Naplaveniny v podobě klád či osobních aut zatarasily koryto Dražůvky, potok se tak vylil z břehů, poškodil silnice i chodníky, zaplavil stovky domů a znečistil vodu ve studních. Některé budovy musejí statici zbourat. Jenom v Šumvaldu a Břevenci byla škoda vyčíslena na půl miliardy korun. 

Jedenaosmdesátiletá paní Berková z Břevence, 9. 6. 2020
Dřu, abych přehlušila bolest, říká maminka utonulé Hanky z Břevence