Svatební smršť, jaká vypukla před rokem, v sobotu 7. 7. 07, se sice neopakuje, osmičky netáhnou tolik jako magické sedmičky, ale obřadní síně budou plnější, než je obvyklé.

Navíc na většině radnic se ani běžné svatby v pátek nekonají, takže snoubenci si den vybrali skutečně jen kvůli zástupu kulatých osmiček

„Původně jsme měli nahlášeno deset svateb, ale čtyři páry postupně zadání zrušily, takže zbylo šest obřadů," řekla jesenická matrikářka Jana Sedláková.

„Dva jsou mimo radnici, takže v akci budou dva oddávající a obě matrikářky. V sobotu 9. 8. oddáváme taky, pátečníci si musejí za obřad mimo stanovený den připlatit tisíc korun,“ dodala.

Také v Úsově není pátek běžným svatebním dnem. Osmého srpna si tady řeknou ano tři páry, oddávat se bude i v sobotu.

„Další dvojice měla termín zadaný dokonce už rok – od 7. 7. 07. Ti mladí lidé byli tehdy na návštěvě zámku, a když viděli svatbu a uvědomili si, že podobné datum se opakuje za rok, hned se na něj nahlásili," řekla úsovská matrikářka Ilona Husárková.

„Pak už se ale neozvali, a když jsem si v červnu telefonicky ověřovala, zda objednávka platí, zrušili ji,“ objasnila matrikářka.

Matrika radnice v Šumperku má na pátek 8. srpna nahlášeno šest svateb. „To stihneme během běžné pracovní doby. První z dvojic si obřad rezervovala už začátkem roku právě kvůli osmičkám,“ řekla vedoucí matriky Jana Urbanová.

Devátého srpna svatby na šumperské radnici nejsou, protože je to sudá sobota. Pátek 8. 8. je tedy mimořádný svatební den. Loni 7. července na radnici oddávali od rána do večera, i oddávající se střídali na dvě směny.

Na zámku ve Velkých Losinách se v pátek 8. 8. objeví nevěsta se ženichem čtyřikrát. V Zábřehu bude jen jedna osmičková svatba, v Mohelnici čtyři.

V mohelnické obřadní síni se navíc odehraje jeden sňatek i v dalším zajímavém dnu srpna. Datum 20. 08. 2008 složené ze dvou stejných čtyřčíslí připadá na středu.

Šanci na mimořádné datum sňatku nabízí toto století ještě osmkrát. Naposledy to bude za čtyři roky: 12. 12. 2012 nebo 20. 12. 2012.