Průběh amerických prezidentských voleb se zájmem sledoval i kytarista šumperské kapely O5 a Radeček Ondřej Polák. Říká, že výsledky voleb potvrdily proroctví pozorovatelů, kteří upozorňovali na to, že v průzkumech se určitá část Američanů stydí přiznat, že zvolí Trumpa. A to se nyní ukázalo jako správný odhad.

„Z mého subjektivního pohledu je Trump ekvivalentem Zemana. Bude ho všude plno, bude neřízená střela, bude ho provázet množství kontroverzí. Nechci tím tvrdit, že Trump bude špatný prezident, to se dozvíme až časem, jak svou prezidentskou úlohu zvládne, jen si myslím, že na dalších pět let mají USA o zábavu postaráno," doplnil Ondřej Polák.

Starosta Dolních Studének a podnikatel v cestovním ruchu Radim Sršeň přiznal, že věřil ve vítězství Hillary Clintonové.

Sršeň: Je to důkaz o krizi demokracie

„Je to pro mne podobný šok jako výsledek referenda o brexitu a další důkaz, jak hluboká je současná krize demokracie. Na základě selhání tradiční politiky u nás i v tradičních západních demokraciích bohužel vítězí populismus a sliby jednoduchých řešení, která však nejsou reálně proveditelná," říká Radim Sršeň

Podle něj nezbývá než věřit, že se Donald Trump oprostí od předvolebních výstřelků a rétoriky a bude prezidentem všech Američanů.

„Zároveň doufám, že si doplní znalosti v oblasti mezinárodní politiky a svými činy neohrozí jako pomyslný slon v procelánu křehký a složitě budovaný systém mezinárodních vztahů. To by vzhledem k postavení amerického prezidenta pro nás všechny mohlo mít strašlivé následky," podotkl dolnostudénský starosta.

„Přiznám se, že jsem příliš americké volby nesledoval. Mám jiné starosti, protože příští týden začíná 21. ročník festivalu Blues Alive," uvedl ředitel Domu kultury v Šumperku Vladimír Rybička. Potvrdil, že se zajímal o výsledek a jednoznačné vítězství Donalda Trumpa jej překvapilo.

„Spíše jsem totiž tipoval Hillary Clintonovou, kterou pasovaly na vítězku průzkumy veřejného mínění. Osobně jsem však nestranil ani jednomu kandidátovi. Myslím si, že americká demokracie je natolik vyspělá, že nikdo, ani president, jí nijak výrazně nezatřese," dodal Vladimír Rybička.

Brož: Mezi prvními gratulanty byli evropští extrémisté

To, že bude výsledek amerických prezidentských voleb jiný, věřil i šumperský senátor Zdeněk Brož.

„Žijeme v době, kdy se běžným prostředkem politické komunikace stává vulgárnost a demagogie. Ve volebních kampaních se používají nejenom nereálné sliby, ale také pomluva i lež. Urážíme, napadáme a posmíváme sobě navzájem a tím rozdělujeme nesmiřitelně společnost. Někomu to připadá jako cesta správným směrem. Mně vůbec ne. To vše je dlouhodobě celospolečensky tolerováno a není to jen problém Spojených států. Vidíme to všude kolem nás. Toto jednání v sobě nese prvky, které demokracii ohrožují. Je naše chyba, že to nechceme vidět," okomentoval vítězné tažení Donalda Trumpa senátor.

Podotkl, že mezi prvními gratulanty nechyběl nikdo z evropských extremistů. „Podle jejich nadšení můžeme usuzovat na jejich naděje, kam se bude USA a svět nyní ubírat. Nezbývá než doufat, že to bude alespoň trochu jinak, že odpovědnost světového politika číslo jedna přitlačí Donalda Trumpa k reálnějším náhledům na svět, než jak je známe z volební kampaně," doplnil Zdeněk Brož.