Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Paella, uzený pstruh i švábi. Zábřeh provoněl pouliční gastrofestival

Pestrou směsici chutí a vůní nabídl návštěvníkům druhý ročník festivalu Jídlo na ulici, který se konal v sobotu 20. května v Zábřehu.

20.5.2017
SDÍLEJ:

Food festival Jídlo na ulici v ZábřehuFoto: Deník / Michal Krestýn

Milovníci dobrého jídla a pití si zde přišli opravdu na své. Vybírat mohli z pestré nabídky různých pochoutek z celého světa i regionálních specialit.

Ve stáncích, které zaplnily Farní ulici a prostor za zábřežským zámkem, byly k dostání španělské dobroty, jako například paella s mořskými plody, býčí oháňka, tortilla de patata či drobné chuťovky tapas, italské těstoviny, vietnamské rolky a bun bo nam bo, což jsou nudle s hovězím masem, spoustou zeleniny, bylinek a omáčky, nebo mexické burrito a chilli con carne.

Region zastupovaly loštické tvarůžky na slano i sladko, ovčí sýry z Brníčka, dobroty z Levandulové kavárny a statku nebo čerstvý grilovaný či uzený pstruh z malého rybářství Jiřího Macha, které sídlí v zábřežské Hedvě.

Hmyzí lahůdky

Netradiční jídlo nabídl svým zákazníkům Milan Václavík, jeden z nejzkušenějších hmyzích kuchařů v České republice. Cvrčci na másle, grilovaná sarančata nebo švábi v těstíčku zní pro Středoevropana hodně exoticky, ale v Africe nebo jihovýchodní Asii jde o běžný pokrm.

„Nejenže hmyz v sobě skrývá neuvěřitelné variace chutí, ale jeho hlavní předností je vysoký obsah kvalitních bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Ne nadarmo se nazývá surovinou třetího tisíciletí a postupně, i když pomalu, si nachází své místo v moderním světě,“ představili netradiční pochoutku hmyzí kuchaři.

„Kamarádka mě zlákala, že to vyzkoušíme. Daly jsme si směs různých druhů hmyzu. Zkusila jsem ty červy a nebylo to vůbec špatné, navíc prý hmyz obsahuje hodně enzymů a dalších zdraví prospěšných látek. Ale cvrčky jsem do pusy nevzala, vadí mi ty nohy,“ podělila se o netradiční gastronomický zážitek jedna z návštěvnic Monika Horáková.

Na své si přišli i milovníci sladkého. Ti mohli ochutnat různé dorty, bábovky, domácí muffiny, palačinky nebo raw dobroty. K tomu se podávala špičková káva, pivo z místního pivovaru Welzl a pestrý byl i výběr rumů různých chutí a stáří v jednom ze stánků. 

Autor: Michal Krestýn

20.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AUTOMIX.CZ
3

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Nehoda na Mohelnickém kopci
4

V mlze se na Mohelničáku srazily dva kamiony

Rozloučili jsme se

Týdenní informační servis pohřebních služeb ze Šumperska a Jesenicka.

4. kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

Prsten za 15 tisíc korun od zlatnického mistra Zbyňka Zimčíka z ateliéru Filip v Uherském Hradišti a dva krásné romantické pobyty v hotelech Starý zámek Napajedla a Spa hotel Lanterna. Právě o tyto atraktivní ceny se hraje v dalším ročníku oblíbené soutěže Svatební pár Deníku.

Babí léto si o víkendu neužijeme, neděle proprší

Zatímco v pátek se teploty ještě vyšplhají ke dvacítce, o víkendu klesnou až k 10 stupňům.

Škola začala učit první včelaře, gymnázium láká na sportovní lezení

Na učilišti v Horních Heřmanicích začínají mladí lidé pronikat do tajů včelařství. Střední škola gastronomie a farmářství je jedinou v kraji a jednou z mála v republice, která tento obor vyučuje. Na nové zaměření láká i sportovní obor gymnázia v Jeseníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení