Ty zatím tvoří asi devadesát procent zakázek losinské Pálenice Maršíkovský mlýn. „Minulá léta se třešně nepálily, protože jich bylo velice málo, ale letošní úroda milovníkům třešňové pálenky přeje. Za poslední tři roky je to letos poprvé, kdy se do jejího pálení pouštíme. V kraji není zvykem, že by se lidé v palírnách objednávali, ale mohu říci, že kvas, který nám sem zákazníci dosud navezli, vystačí na dva týdny práce,“ řekl majitel losinské pálenice Richard Jašš.

Většina pálenic začala s výrobou ovocných destilátů dříve, než je zvykem. V mohelnické palírně a moštárně začali pracovat už ve druhé polovině července. „Ale řešili jsme ještě další věci, kvůli kterým se začátek posunul. Nebýt jich, začali bychom ještě o dva týdny dříve,“ sdělil Martin Kaluža z mohelnické palírny. Ve Velkých Losinách začínají pálit také časně. „Už vloni jsme začali neobvykle brzy, asi patnáctého srpna. Teď se začátek posunul ještě o několik dní, takže zahájíme výrobu každým dnem,“ uvedl Jašš.

Až pálenice stráví úrodu třešní, přijdou na řadu meruňky a broskve. Ty se však na Šumpersku nepěstují v dostatečném množství a většina z nich se proto přiváží z jižní Moravy. Sezona pálenic bude pokračovat ranými hruškami, jablky a švestkami. Jablek sice nevyrostlo více než vloni, zato hrušky a švestky dávají stromům znát svou tíhu znatelněji.

Podle ovoce, které zatím do pálenic putuje, soudí zkušení páleničáři, že letošní destiláty budou kvalitní. „Cukernatost je letos díky teplému počasí vysoká nebo alespoň stejná jako v předchozích letech,“ dodal Jašš.