Památkově chráněnou sýpku vlastní společnost Hopr Trade. Jejím záměrem bylo vytvořit zde muzeum zemědělské techniky. Kvůli zajišťovacím příkazům finanční správy však firma skončila v úpadku, od listopadu 2020 je v konkurzu. Právě v rámci konkurzního řízení se sýpka prodává.

Sýpka je barokní budovou postavenou v druhé polovině 18. století. Pro skladování obilí sloužila do roku 2003.

„Budova sýpky je v zakonzervovaném stavu s drobnými vestavbami, které jsou odstranitelné bez narušení původních konstrukcí. Část objektu je aktuálně využívána pro garážování traktorů, zbylá část není využívána ani pronajata,“ stojí v dražební vyhlášce.

Lyžařský areál Příčná ve Zlatých Horách.
Skiareál ve Zlatých Horách už rok čeká na kupce. Čím může nabídka zaujmout?

Sýpku získalo v roce 2005 město Zábřeh od místního agrodružstva za půl milionu korun. Cílem obou stran bylo objekt zachovat a nedopustit, aby ho někdo koupil jen s cílem dostat se k cenným trámům a prodat je. Ačkoli se to zvenčí na první pohled nezdá, sýpka má čtyři nízká patra. Vnitřní prostory tvoří masivní dřevěná konstrukce uzpůsobená ke skladování tun obilí.

Do nezbytných oprav vložilo město čtvrt milionu korun. V roce 2009 byla budova prohlášena technickou památkou.

„Jedná se o v regionu ojedinělý doklad daného typu technické stavby při zachování konstrukcí, dispozic i vybavení, která sloužila po celou dobu své existence k účelu, pro který vznikla,“ odůvodnili tehdy úředníci z odboru památkové péče své souhlasné stanovisko.

Dražba autovraků v Zábřehu v pátek 4. března 2022.
Dodávka za tři stovky? O nepojízdné vraky se lidé v Zábřehu přetahovali

Město Zábřeh se rozhodlo sýpku prodat. To se podařilo na podzim 2012. Tehdy ji do majetku získala firma Hopr Trade. Jednatel firmy Petr Hošek má zájem na zachování objektu.

„Rád bych, aby tato památkově chráněná sýpka nepadla, byť cestou zákonné dražby, do nepovolaných rukou a nebyla rozebrána obchodníky se dřevem,“ uvedl v dopise, který má redakce k dispozici.